Mihajlović: Energetsko povezivanje sa Hrvatskom za unapređenje saradnje i povećanje stabilnost

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa Hidajetom Biščevićem, ambasadorom Hrvatske u Beogradu, o realizaciji zajedničkih projekata, unapređenju saradnje dve države u oblasti energetike i izgradnji gasne interkonekcije.

Ona je istakla da je u Srbiji započeta gradnja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska kojom ćemo iduće godine dobiti mogućnost da gas dobijamo i od drugih snabdevača jer će, pored LNG terminala u Grčkoj, Srbiji biti dostupan i gas iz Kaspijskog regiona, odnosno Azerbejdžana, Srednjeg istoka, a u perspektivi i iz Istočnog Mediterana.

„Razgovarala sam nedavno i sa rumunskim ministrom o povezivanju naše dve države, spremamo ove godine projektno-tehničku dokumentaciju i plan je da naredne godine ta interkonekcija bude gotova. Istovremeno, želimo da sa svim susednim državama budemo povezani u gasnom sektoru, jer će to značiti veću stabilnost i nezavisnost celog regiona. Želimo da se povežemo i sa Severnom Makedonijom, Rumunijom, BiH, a posebno sa Hrvatskom. Svi naši planovi kad je reč o snabdevanju gasom imaju i regionalnu dimenziju, jer samo ako smo povezani, možemo biti energetski bezbedni“, rekla je Mihajlović.

Na sastanku su razgovarali i o zajedničkim projektima koji bi potencijalno mogli da se realizuju i u elektroenergetici, kao i o sastanku dvoje resornih ministara i intenzivnijim razgovorima o regionalnom povezivanju i energetskoj stabilnosti i bezbednosti.

„Mislim da je u momentima u kojima se nalazi cela Evropa od suštinske važnosti da kao region ne stagniramo, već da razgovaramo o zajedničkim projektima koji će biti na dobrobit svih građana, kao što je Memorandum o saradnji na unapređenju železničkog saobraćaja, koji predviđa zajedničku rekonstrukciju pruge Beograd–Zagreb, koji ste potpisali dok ste bili na čelu Ministarstva saobraćaja. Takvi koraci, kao i ova inicijativa, umnogome će doprineti boljoj saradnji“, rekao je Biščević.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti