U selu Ponor kod Pirota u planu gradnja solarne elektrane snage 6 MW

Foto-ilustracija: Pixabay

Grad Pirot objavio je Plan detaljne regulacije za gradnju solarne elektrane na lokalitetu Ravnište u selu Ponor.

Kako je navedeno u planu čiji je naručilac Gradska uprava Pirota, a obrađivač JP za planiranje i uređivanje građevinskog zemljišta Pirot, elektrana namanjena proizvodnji električne energije iz sunca imaće snagu od 6 MW.

Planirana je gradnja više grupacija solarnih panela (solarnih polja) koja su međusobno povezana internim saobraćajnicama, pratećom infrastrukturom i objektima u funkciji elektrane.

Ceo sistem solarne elektrane će se preko 35kV dalekovoda priključiti na distributivni sistem oko 5km jugoistočno kod sela Blato i u celosti će predavati proizvedenu struju u distributivni sistem električne energije, izuzev sopstvene potrošnje.

Planom se predviđa dovođenje vodovodne mreže priključnim vodom sa seoske sekundarne mreže, kao i izgradnja kanalizacione mreže za potrebe objekata u okviru zone solarne elektrane, uz izgradnju septičke jame.

Saglasnost na odluku o izradi Plana detaljne regulacije za solarno postrojenje na lokalitetu Ravnište u selu Ponor dali su članovi gradskog veća Pirota u septembru prošle godine, na osnovu, kako je preneo sajt Grada, inicijative dva zainteresovana investitora.

Kako je tada rekao načelnika za urbanizam, Pirota Bojan Pešić, u planu je izgradnja solarne elektrane jačine 4 megavata.

Takođe, u aprilu 2021, francuski investitor kompanija IEL PV South doo Beograd izrazio je nameru da u ataru pirotskog sela Dobri Do izgradi solarnu energanu kapaciteta do 75 megavata.

Gradonačelnik Vladan Vasić tada je izjavio da očekuje da plan za taj projekat bude usvojen u septembru, kako bi u aprilu 2022. počeli radovi na izgradnji solarne energane Dobri Do.

Izvor: eKapija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti