Položen kamen temeljac za ekološku rekonstrukciju TE „Pljevlja“

Foto: EPCG

Polaganjem kamena temeljca započeta je ekološka rekonstrukcija TE „Pljevlja“, saopštila je Elektroprivreda Crne Gore.

Projekat je vredan 70 miliona evra i obezbediće produžetak rada termobloka što je, kako je saopšteno, preduslov za očuvanje energetske stabilnosti i izgradnju alternativnih postrojenja.

Iz EPCG navode da energetsku tranziciju nije moguće izvesti preko noći, te je ulaganje u rekonstrukciju TE „Pljevlja“ koja generiše najveću proizvodnju tim značajnije.

„Nakon serije oprečnih stavova, osporavanja, uspeli smo da unapredimo zatečeni ugovor i zaokružimo početak radova na eko rekonstrukciji TE ‘Pljevlja’. Ovaj projekat vredan oko 70 miliona eura, jedan je od najvećih u Crnoj Gori koji se trenutno realizuje. Snažno smo posvećeni zelenoj energiji, ali u vremenu globalne krize itekako vodimo računa o energetskoj nezavisnosti i poboljšanju postojećih objekata u domenu poštovanja EU direktiva. Radujemo se što postoji snažno interesovanje za ulaganje u nove energetske objekte sa svih strana“, rekao je izvršni direktor EPCG, Nikola Rovčanin.

On je izrazio uverenje da će ovaj projekat dovesti TE „Pljevlja“ do statusa najmodernijih elektrana na ovim prostorima, jer će njegovom realizacijom nivo emisija azota, sumpora i praškastih materija biti u granicama direktiva EU.

Iz ovog projekta proističe i još jedan projekat koji za nekoliko nedelja ulazi u fazu raspisivanja tendera, a to je toplifikacija grada – „Za čista i topla Pljevlja“. Građani Pljevalja će ovim projektima dobiti zdraviju životnu sredinu, bolji ambijent za privređivanje, investicije i život, a Crna Gora produžiti trajanje jedinog stabilnog energetskog objekta.

Projekat ekološke rekonstrukcije bi trebalo da bude dovršen u periodu od oko dve i po godine.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti