Veštački enzim koji “jede plastiku” nudi rešenje za problem plastičnog otpada

Foto-ilustracija: Plastic ocean photo created by jcomp – www.freepik.com

Otkako je plastika prepoznata kao jedan od vodećih ekoloških problema u svetu, naučnici su iznedrili brojna rešenja koja nam, u većoj ili manjoj meri, pomažu da se otarasimo ovog neprijatelja životne sredine.

Ovoga puta, inženjeri i naučnici sa Teksaškog Univerziteta u Ostinu kreirali su enzim koji može da razgradi plastiku za nekoliko sati do nekoliko dana, dok bi joj u prirodi za to bili potrebni vekovi.

Enzim ima potencijal da reciklažu učini efikasnijom i omogući velikim industrijama da smanje svoj uticaj na životnu sredinu tako što će ponovo koristiti plastiku, saopštio je Teksaški Univerzitet.

„Mogućnosti da se iskoristi ovaj vodeći proces reciklaže su beskrajne u svim industrijama“, rekao je Hal Alper, profesor na odseku za hemijsko inženjerstvo na pomenutom univerzitetu i dodao: „Pored očigledne industrije upravljanja otpadom, ovo takođe pruža korporacijama iz svih sektora priliku da preuzmu vodeću ulogu u reciklaži svojih proizvoda. Kroz ove održivije enzimske pristupe, možemo da govorimo o pravoj kružnoj ekonomiji plastike.“

Projekat se fokusira na PET ambalažu u koju spada većina potrošačkih pakovanja i koji čini 12 odsto ukupnog globalnog otpada. Kroz proučavanje 51 vrste različitih plastičnih posuda, pet različitih poliesterskih vlakana i tkanina, kao i flaša za vodu, istraživači su dokazali efikasnost enzima, koji nazivaju FAST-PETase (funkcionalna, aktivna, stabilna i tolerantna PETaza).

U svetu se još uvek reciklira manje od 10 odsto, dok su industrijski procesi za njenu reciklažu energetski veoma zahtevni.

Sa druge strabe, biološka rešenja troše daleko manje energije, a istraživanja o enzimima za reciklažu plastike su napredovala u poslednjih 15 godina. Međutim, do sada niko nije uspeo da napravi enzime koji bi mogli efikasno da rade na niskim temperaturama, ali pomak su napravili novootkriveni enzimi koji mogu da izvrše proces na manje od 50 stepeni Celzijusa.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti