Diskriminacija postoji, ali pozitivnih primera je mnogo više

Foto: OIE Srbija

Energetski portal, kao medij koji želi da doprinese rodnoj ravnopravnosti i inkluzivnosti žena u sektor zelene energije, odlučio je da podrži kampanju promocije uspešnih žena koje sprovodi Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije uz podršku Ambasade Kanade u Srbiji. U narednom periodu objavljivaćemo intervjue koje Udruženje OIE SRBIJA realizuje u okviru projekta „Put do većeg učešća žena u sektoru OIE“ sa ciljem da podstakne mlade devojke i žene da se obrazuju i karijernu šansu potraže u sektoru OIE.

Jovanka Kotlaš je advokat u sektoru obnovljivih izvora energije. Osnovnu i srednju školu završila je u Herceg Novom, nakon čega školovanje nastavlja na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Nakon završenog pripravničkog staža, te polaganja pravosudnog i advokatskog ispita, počinje rad u advokatskoj kancelariji PWG Law Office, koja kasnije prerasta u Vidaković Law. Tu se susreće sa svojim prvim projektom iz oblasti obnovljivih izvora energije – vetroparkom Čibuk 1, koji je i dalje najveći vetropark u Srbiji.

Projektu se pridružila pred kraj izgradnje i direktno učestvovala u procesu pribavljanja svih neophodnih dozvola, uključujući energetsku licencu i status povlašćenog proizvođača električne energije. Svoj rad nastavila je u toku operativne faze ovog vetroparka, a takođe je aktivno angažovana na razvoju svih novih projekata u oblasti vetro i solarne energije koje razvija kompanija Masdar Taaleri Generation doo Beograd kako u Srbiji, tako i u regionu.

Za portal OIE Srbija, Jovanka Kotlaš otkriva da je neočekivano počela da se bavi pravom u oblasti obnovljivih izvora energije gde se pronašla uprkos vetrovima koji su joj nekad otežavali put. Ne krije da je u više navrata doživela diskriminaciju, ali i da je upoznala neke od najstručnijih muškaraca sa kojima blisko sarađuje i koji su joj pomogli da se izgradi i bude još bolja u onome što radi.

Da li ste, dok ste studirali Pravni fakultet, zamišljali da ćete se baviti pravom u energetici ili ste sebe videli u klasičnoj advokaturi ili sudnici?

Jovanka Kotlaš: Nikada nisam mislila da ću se odlučiti za nešto drugo osim za advokaturu, ali sam imala u vidu „klasičnu advokaturu“, da to tako nazovemo. Verujem da je to slučaj kod većine studenata Pravnog fakulteta, jer ono što deluje najinteresantnije i najprimamljivije jesu upravo veliki krivični i parnični sporovi, pa u početku svi tome i teže. Čak i nakon završenog pripravničkog staža nisam mislila da ću odabrati nešto drugo osim parnice koja je i dalje moja velika ljubav. Sa druge strane, tada nisam imala skoro nikakav uvid u oblast kojom se trenutno bavim, naročito ne u obnovljive izvore energije u koje sam neočekivano dospela.

Pročitajte još:

Dolazite iz Crne Gore, koja se smatra konzervativnijom u pogledu muško-ženskih odnosa. Da li ste u matičnoj porodici imali podršku za obrazovanje i studije u Beogradu, a zatim i za posao koji često nema radno vreme?

Foto: OIE Srbija

Jovanka Kotlaš: Iako verujem da u određenim delovima Crne Gore (pa i Srbije), ljudi i dalje imaju konzervativne i izrazito patrijarhalne stavove, kod nas na primorju to nije slučaj, naročito u meri koja bi iziskivala da žene nemaju podršku za studije ili karijeru. Nikada ne bih bila ovo što jesam da nije bilo podrške moje porodice, niti bi ovaj ceo proces od početka studija do danas bez njih bio moguć. Osim toga, u mojoj porodici su većinom žene, a moja mama je, pored četiri ćerke, do penzije radila, tako da se oduvek podrazumevalo da ću da se obrazujem i imam karijeru.

Kako izgleda posao pravnice u oblasti obnovljivih izvora energije?

Jovanka Kotlaš: Pa recimo da se često šalim da ću uskoro postati inženjer. Šalu na stranu, i bez želje da zvučim kao da je lako biti inženjer bilo koje struke, moj posao zaista u većem delu nije samo pravni, već je umnogome neodvojiv od tehničkog dela, ali ja u tome uživam. Upravo to sve čini interesantnijim i manje monotonim.

Da li ste nekada doživeli diskriminaciju zato što ste žena koja se bavi vetroelektranama, koje se doživljavaju kao dominantno muški posao?

Jovanka Kotlaš: Ovo jeste dominantno muško okruženje i svakako da sam u više navrata doživela diskriminaciju, to se i dalje dešava. Međutim, u mojoj neposrednoj blizini je mnogo više pozitivnih primera. Baš na ovom poslu sam upoznala neke od najstručnijih muškaraca koje poznajem, a sa kojima blisko sarađujem. Oni su imali jako veliki uticaj na mene, pomogli su mi da se izgradim i budem još bolja u onome što radim, a da se nikada nisam osećala manje vrednom ili manje uvaženom.

S obzirom na to da imate uvid u tržište OIE, da li smatrate da su žene brojčano i statusno ravnopravne u ovom sektoru?

Jovanka Kotlaš: Činjenica je da žene nisu ravnopravne brojčano, a još manje statusno i nadam se da će uskoro to početi da se menja.

Da li biste mlade koleginice pravnice savetovali da prvu poslovnu praksu potraže u kompanijama koje se bave zelenom energijom?

Jovanka Kotlaš: Svakako da bih, ali bih im prije svega savetovala da ostanu otvorene za različite pravce i da pripravnički period iskoriste ne samo za usavršavanje, već i da se pronađu, da isprobaju različite oblasti. Ovo kažem baš iz razloga što mnogo toga u praksi izgleda drugačije nego što zamišljamo i nikad ne znate šta je ono što će vam najviše prijati. Ja nisam ni pretpostavljala da će to u mom slučaju biti energetika.

Izvor: OIE Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti