Globalno zagrevanje – Led na Antartiku nestaje zastrašujućom brzinom

Foto-ilustracija: Pixabay

Naučnici već godinama upozoravaju da mora doći do drastičnih promena kako bi zaustavili globalno zagrevanje. I dok mnogi od nas misle da su klimatske promene samo mit, one uveliko utiču na vremenske prilike. Da promene brzo dolaze pokazuje podatak je da februar 2022. godine bio sedmi najtopliji u klimatskim rekordima.

Prema Nacionalnoj upravi za okeane i atmosferu (NOAA) od decembra do februara vladala je izuzetno topla sezona. Februarska globalna temperatura površine kopna i okeana bila je 0,81 stepen Celzijusa iznad proseka 20. veka.

Kada je reč o Aziji, Evropi i Južnoj Americi tokom februara su zabeležene prosečne temperature koje su ovaj mesec svrstale u kategoriju osam najtoplijih u istoriji. Jedini kontinet koji je imao temperaturu ispod proseka u drugom mesecu bila je Severna Amerika.

Kako se dalje navodi od decembra do februara je bila šesta najtoplija meteorološka zima na severnoj hemisferi i sedmo najtoplije meteorološko leto na južnoj hemisferi.

Tokom posmatranog tromesečnog perioda, globalna temperatura bila je 0,84 stepena iznad proseka 20. veka, što je peti najtopliji period na svetu ikada zabeležen.

Sve to je uticalo na smanjene količine leda, tako je pokrivenost Antartika u februaru bila najmanja u istoriji. Obim leda u ovom mesecu bio je 4,5 odsto ispod proseka.

Nažalos ove promene su uticale na porast broja tropskih ciklona, od čega je bilo osam oluja, četiri su “prerasle” u uragane, tajfune. Južni Indijski okean je bio najaktivniji okeanski basen sa pet imenovanih oluja.

Prema do sada prikupljenim podacima topao početak 2022. ovu godinu će svrstati među 10 najtoplijih godina u istoriji. Ostaje nam da se nadamo da se ovo predviđanje neće ostvariti.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti