Kikinda dobija zelenu oazu za uživanje i rekreaciju

Foto: Grad Kikinda

Između “Starog jezera” i Sportskog centra u Kikindi, na prostoru od oko 15.000 kvadrati žitelji ovog grada uskoro će uživati u pravoj zelenoj oazi, lepom i uređenom prostoru za odmor i rekreaciju. Sređivanje ovog prostora realizovano je zahvaljujući uspešnom prekograničnom projektu Kikinde i Žombolja – „ECOLAKES“.

Završetkom radova stvoren je novi parkovski prostor za odmor i rekreaciju, što znači da je druga strana obodnog kanala na „Starom jezeru“ uređena i dostupna svim posetiocima.

“Još jedan uspešno realizovan projekat iz IPA programa sa Žomboljom. Meni je srce puno kada vidim ovako lepo uređen prostor. Tu se vidi jasna volja i opredeljenost, kako grada, pokrajine, države, ali na prvom mestu nas koji ovde živimo da želimo lepšu, bolju i zeleniju Kikindu”, rekao je Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

Kako se navodi u saopštenju grada izgrađene su pešačke staze, dužine oko 700 metara, postavljeni urbani mobilijari: klupe, kante za otpatke, česma. Radovi su podrazumevali i ozelenjavanje čitavog prostora, ukupno 34 vrste lišćarskog i četinarskog drveća i žbunja, uz sadnju travnjaka, izgradnju sistema javnog osvetljenja, sa 50 novih stubnih svetiljki, kao i formiranje nasipa-brda za sankanje i klizanje. 

“Ovde se sigurno nećemo zaustaviti. Sledi nastavak sređivanja Starog jezera, za potrebe rekreativaca, ali i svih koji vole da borave na ovom prostoru. Koristim priliku da se zahvalim svim svojim saradnicima, koji su zajedničkim zalaganjem uspešno i na vreme, poštujući sve rokove završili ovu prelepu porodičnu oazu“, zaključuje Lukač.

Ukupan odobreni budžet celokupnog projekta „ECOLAKES“ iznosi gotovo 800.000 evra, od čega je učešće Evropske unije više od 650.000. Što se tiče Kikinde, odobren budžet projekta iznosi 413.000 evra, od čega Evropska unija finansira 85 odsto.

Kako je objasnio Saša Tanackov, član GV zadužen za privredu i investicije, projekat predviđa organizaciju radionica i kampova za kikindske i žomboljske osnovce, a realizacija ovih aktivnosti zavisiće od epidemiološke situacije.

“Projekat predviđa postavku pet aeratora i izradu studije o podizanju kvaliteta vode u samom jezeru i obodnim kanalima, što podrazumeva analizu kvaliteta vode, identifikaciju svih izvora zagađenja, geomorfološke analize, predlog administrativnih i tehničkih mera, odnosno investicija za trajno unapređenje kvaliteta vode. U toku je izrada studije, koja treba da pokaže, šta je neophodno kako bismo dobili što bolji kvalitet vode i kako bi znali, ko su potencijalni zagađivači vode, koji utiču na to da ovo ekološko blago Kikinde ne bude na onom nivou, na koji želimo da bude“, objašnjava Tanackov.

Partneri na realizaciji ovog značajnog projekta su Grad Kikinda i opština Žombolj, kroz Intereg-IPA Program prekogranične saradnje Rumunija-Srbija.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti