Zamenom kotlova do čistijeg vazduha u Srbiji

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarstvo zaštite životne sredine i predstavnici lokalnih samouprava potpisali su ugovore za realizaciju projekata zamene kotlarnica u javnim ustanovama i individualnih ložišta u domaćinstvima širom Srbije, u cilju unapređenja kvaliteta vazduha.

Kroz dva konkursa, Ministarstvo će sufinansirati ukupno 47 projekata.

“Ovi projekti su izuzetno važni, jer će omogućiti prelazak na ekološki prihvatljivije energente, što će doprineti unapređenju kvaliteta vazduha širom zemlje. Kroz dva konkursa opredelili smo ukupno 350 miliona dinara, a sredstva će biti prebačena odmah nakon potpisivanja ugovora. Cilj je da zamena kotlova krene odmah po završetku grejne sezone. Želim da zahvalim svim opštinama i gradovima na izuzetnoj saradnji i što su ove godine bili spremniji nego prethodne. Drago mi je što pokazuju veliko interesovanje da donesu ekološki projekat u svoju lokalnu zajednicu”, rekla je Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo zaštite životne sredine je prošle godine prvi put raspisalo javne konkurse za sufinansiranje zamene kotlova u toplanama i javnim ustanovama, kao i ložišta u domaćinstvima.

“Ovi nisu jedini konkursi koje Ministarstvo sprovodi u cilju podrške realizaciji ekoloških projekata u lokalnim samoupravama. U narednim nedeljama čeka nas potpisivanje ugovora i za sufinansiranje projekata pošumljavanja, uklanjanje divljih deponija, kao i za sanaciju devastiranog zemljišta. Odeljenje koje smo formirali u okviru Ministarstva za saradnju sa lokalnim samoupravama intenzivno radi, i prošle godine smo realizacijom zelenih projekata napravili pozitivan pomak. Očekujem da ćemo u ovoj godini zajedno napraviti još bolje rezultate, za čistiji vazduh i bolji kvalitet života građana”, istakla je ona.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti