Mihajlovićeva: Računi za struju sa poskupljenjem veći od 280 do 320 dinara

Foto-ilustracija: Pixabay

Računi za električnu energiju, sa najavljenim poskupljenjem, za prosečnu potrošnju biće viši između 280 i 320 dinara, istakla je Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike. Ona je dodala da je država uradila sve da energije i energenata na zimu ima dovoljno, te da su investicije i efikasnije poslovanje javnih preduzeća ključni za budućnost energetskog sektora.

Prema njenim rečima pripremljena je Uredba o energetski ugroženom kupcu koja će omogućiti da i oni građani koji nisu socijalno ugroženi prema kriterijumima socijalnih ustanova, ali imaju niska primanja, imaju pravo na pomoć države da plate struju, gas ili toplotnu energiju

“Država je preuzela da vodi energetsku politiku, jer sama energetska preduzeća to ne bi mogla. Da nismo određene reforme sproveli na vreme i obezbedili dovoljno novca, danas ne bismo mogli da uvozimo ni gas ni struju. Uvoz struje je preko leta bio između 4,5 i 12 do 13 odsto, i sigurno ćemo je još uvoziti i tokom zime, kad je veća potrošnja, kao i ugalj. Suša je objektivan faktor, a razlog zašto nemamo dovoljne količine uglja je što neke stvari u EPS-u nisu urađene na vreme. EPS-u treba vreme da stane na noge, potrebne su investicije, i korak po korak verujem da ćemo ići u tom pravcu. Sad je kriza i nema mnogo vremena, ali kriza će jednom morati da prođe i javna preduzeća će morati da budu mnogo efikasnija nego danas”, rekla je Mihajlovićeva gostujući na TV Prva.

Ona je rekla da je obezbeđeno snabdevanje gasom iz ugovora sa „Gaspromom“ i iz skladišta u Mađarskoj, te da u slučaju poremećaja u snabdevanju Srbija može da računa i na gas iz skladišta u Banatskom Dvoru, gde sad postoje zalihe za 50 dana prosečne potrošnje, a u ruskom delu za još 29. 

“Ne možemo da znamo do kraja kako će izgledati zima u Evropi, ali znamo da će biti teška i imamo spremne krizne planove kako bismo u slučaju poremećaja imali dovoljno energenata i za građane i za privredu. Gas je važan za konkurentnost naše ekonomije i zbog toga je važno što iduće godine završavamo i gasovod Niš-Dimitrovgrad, preko kojeg ćemo dobijati gas iz Azerbejdžana, i što ćemo raditi na tome da se povežemo i sa Severnom Makedonijom, i sa Bosnom i Hercegovinom, i da pokušamo da se povežemo i sa LNG terminalom na Krku i terminalom koji će se graditi u Albaniji”, dodala je ona, navodi se u saopštenju.

Mihajlovićeva je rekla da očekuje da sa svim merama koje je država donela početkom septembra na tržištu budu dovoljne količine peleta

“To je važno kako bi blizu 900.000 domaćinstava koja za grejanje koriste pelet ili ogrevno drvo ne bi prelazili na grejanje na struju, što bi bio udar na energetski bilans. Sigurno je bilo i određenih špekulativnih radnji i povećane potražnje, ali osnovni problem je bio što „Srbijašume“ nisu adekvatnom dinamikom isporučivale drvo pelatarima, ali smo doneli mere i za zabranu izvoza i ograničili cene peleta na 320 evra po toni, a pomoći će i policija i vojska da se raskrči gde je potrebno, da se otčepe uska grla u seči drveta koja postoje”, rekla je ministarka.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti