Srpski organski proizvodi predstavljeni na sajmu BIOFACH u Nemačkoj

Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Srpska preduzeća predstavila su se na najvećem svetskom sajmu organske proizvodnje BIOFAH (BIOFACH),  održanom u Nirnbergu, Nemačka od 26. do 29. jula, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Na nacionalnom štandu ponuđeni su organsko sveže, sušeno, liofilizirano i zamrznuto voće i povrće, sušene pečurke,  žitarice, uljarice, brašna, testenine, džemovi i voćni namazi.

Organizatori nacionalne izložbe na sajmu koji okuplja organske proizvođače i kreatore politika i trendova u ovom sektoru od 1990. godine, bili su Privredna komora Srbije, Razvojna  agencija Srbije i Serbia Organika.

U okviru raznovrsnog konferencijskog dela koji prati ovaj sajam održan je okrugli sto koji je organizovan i podržan kroz projekat  “Kroz trgovinu organskim proizvodima do razvitka u istočnoj Evropi” (OT4D), koji u Srbiji  sprovodi Serbia Organika, a  koji je podržan od strane Državnog sekretarijata za ekonomske poslove – SEKO (SECO), a sprovodi  ga  IFOAM- Organics International  u saradnji sa konzorcijumom Helvetas i FiBL.

Na okruglom stolu je Jelena Milić, rukovodilac Grupe za organsku proizvodnju MPŠV predstavila stanje i trendove u sektoru organske proizvodnje u Srbiji, a posebno je istakla kontinuiran rast površina pod organskom proizvodnjom, razvoj stočarske organske proizvodnje, povećanje broja proizvođača uključenih u organsku proizvodnju, kao i povećanje vrednosti izvoza u 2021. godini za 57,4 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti