Lidl otvorio novi logistički centar u Lapovu

Foto: Vlada Republike Srbije

Kompanija Lidl Srbija otvorila je svoj drugi logistički centar u zemlji, koji će preuzeti snabdevanje dela prodavnica i obezbediti uslove za dalje širenje maloprodajne mreže. Novi, najmoderniji logistički centar u Lapovu se prostire na 57.000 kvadratnih metara, sa kapacitetom za skladištenje od 35.000 paleta robe u ambijentalnom i čak pet temperaturnih režima, koji čuvaju svežinu i kvalitet proizvoda. 

Logistički centar u Lapovu izgrađen je uz poštovanje najviših standarda održivosti. Posebna pažnja posvećena je tome da se u objektu smanjuje upotreba energije i vode, kao i manje generisanje otpada

Ušteda energije ovog logističkog centra u odnosu na uporedne objekte iznosi čak 45odsto, dok je potrošnja vode, upotrebom posebne vrste slavina i korišćenjem kišnice, manja za 80 odsto. Osim što se snabdeva strujom iz obnovljivih izvora kroz sistem ZelEPS, ovaj logistički centar poseduje sopstveni izvor energije – na krov je postavljeno 10.000 kvadratnih metara solarnih panela koji generišu deo potrebne struje.

Sav otpad koji nastane u logističkom centru biće recikliranProces reciklaže sprovodi se u dva segmenta, sav otpad se prikuplja na posebnim mestima. Otpad se odmah razdvaja i ubacuje u odgovarajuće prese. U kompaniji se posebno pazi na otpad od hrane, prvenstveno se trude da ga ima što manje, ali ukoliko ga ima koristi se za dobijanje energije.

“Dobro se reciklažom vraća” novi je ekološko-humanitarni projekat kompanije Lidl, zamišljen je tako da potrošači vraćaju na reciklažu plastične flaše i limenke koje su kupljene u njihovim prodavnicama. Zatim se ta ambalaža šalje na reciklažu a dobijeni novac biće doniran fondaciji Budi human. Projektom, koji bi uskoro trebalo da počne, kompanija će testirati spremnost građana da se aktivno uključe u ekološke inicijative. Aparati za reciklažu prvo će biti postavljeni u dve prodavnice u Novom Sadu i jedan i Nišu.

Svečanom otvaranju logističkog centra prisustvovali su predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, generalni direktor kompanije Lidl Srbija, Dragan Čigoja, prvi sekretar nemačke ambasade za privredu u Srbiji, Dennis Kaiser, predsednik opštine Lapovo, Boban Miličić i mnogobrojni gosti.

„Investicijom od 70 miliona evra u logistički centar u Lapovu obezbedili smo značajan oslonac našeg poslovanja. Pored toga što ćemo imati još efikasnije snabdevanje Lidl prodavnica, podjednako važno je što smo ovim ulaganjem otvorili 250 novih radnih mesta u ovom kraju Srbije, kao i da sada naš tim čini više od 3.000 kolega“, izjavio je Dragan Čigoja, generalni direktor kompanije Lidl Srbija.

Foto: Lidl Srbija

Lidl je značajan investitor u Srbiji koji kao partnere bira domaće kompanije, te je i za potrebe izgradnje svog drugog logističkog centra angažovao lokalne projektantske, nadzorne i izvođačke firme. Na projektu, čija je izvođenje trajalo rekordnih godinu dana, bilo je uključeno ukupno 70 domaćih podizvođača.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je da ne postoji bolji način da se počne radna nedelja nego otvaranjem novih radnih mesta i investicijom, ovog puta u Lapovu.

„Nemačka je najveći investitor po broju projekata u Srbiji, a kompanija Lidl Srbija dodatno investira u našu zemlju od 2018. godine i uprkos svim izazovima koji su nakon toga došli, odlučila je da i dalje širi poslovanje i dodatno ulaže u srpsku ekonomiju. I ne samo to, njihov logistički centar u Lapovu je još veći i vredniji od onog u Pazovi. To dovoljno govori o tome kakvo je poverenje Lidla, ali i drugih nemačkih investitora u Srbiju, što dodatno otvara vrata novim investicijama u našu zemlju“ izjavila je  Brnabić.

Ministarka Matić je istakla da u asortimanu Lidla svoj prostor pronašlo i približno 700 domaćih proizvoda i oko 150 proizvođača, dodavši da očekuje da ta kompanija u budućnosti našim proizvođačima ponudi nove oblike saradnje, uz dobre i konkurentne uslove.

Predsednik opštine Lapovo Boban Miličić rekao je da otvaranje Lidla velika stvar za stanovnike Lapova koji će se ovde zaposliti i imati priliku da se lično i profesionalno usavršavaju.

Pored toga, izgradnjom logističkog centra, značajno je unapređena i infrastruktura u Lapovu.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti