Lidl u Srbiji rekao „zbogom“ plastičnim kesama

Foto-ilustracija: Unsplash (Roberta Errani)

Zaštita i briga o životnoj sredini treba da bude jedan od prioriteta svih ljudi na Planeti Zemlji. Mnogi od nas još nisu svesni da je vreme za radikalne promene kako bi buduće generacije mogle da uživaju u bezbrižnom životu na njoj. Naše malo, može mnogo da znači za prirodno okruženje u kom živimo. Za početak prestanite da koristite plastične kese

Da li ste znali da je za razgradnju plastične kese potrebno najmanje 500 godina?

U svetu se godišnje koristi oko 500 milijardi plastičnih kesa i sve one pre ili kasnije završe na deponijama. Zato su mnoge zemlje u svet zabranile upotrebu plastičnih kesa, a tamo gde nisu zabranjene naplaćuju se ili oporezuju.

U Srbiji je od 1. januara 2020. godine zabranjena upotreba plastičnih kesa za jednokratnu upotrebu. Za nepoštovanje ove odluke predviđene su kazne i to 150.000 dinara za pravno lice i 25.000 dinara za fizička lica. Prema ranijim istraživanjima, stanovnik Srbije prosečno upotrebi čak sedam plastičnih kesa dnevno, dok stanovnik Evropske unije upotrebi manje od dve kese dnevno.

U prodavnicama i marketima u našoj zemlji i dalje se mogu kupiti biorazgradive kese, ali od kako je počela njihova naplata, mnogi kada pođu u nabavku nose cegere ili kese koje već imaju. Za kupovinu voća i povrća u mnogim radnjama i dalje se koriste plastične kese, te se mnogi snalaze i njih uzimaju za pakovanje namirnica. Ali, uskoro ni to neće biti moguće, jer jedan trgovinski lanac u Srbiji u popunosti iz upotrebe izbacuje plastične kese za kupovinu.

Naime, u prodavnicama kopmanije Lidl od 3. juna 2021. godine kupci neće moći da pazare plastične kese.

“Do sada je ovakva praksa važila samo za nekoliko gradova, na primer odgovorili smo na Odluku Grada Beograda, po kojoj je upotreba plastičnih kesa sa manje od 50 mikrona bila zabranjena, tako što smo uklonili u potpunosti plastične kese za kupovinu na teritoriji grada. Međutim, kao kompanija koja je svesna svoje odgovornosti prema prirodi i uticaja koje naše poslovanje ima na nju, doneli smo odluku da uradimo nešto više i da dobru praksu proširimo na sve Lidl prodavnice širom Srbije. Time, pre svega, želimo da podstaknemo potrošače da u cilju održivosti i zaštite životne sredine, ali i kao doprinos kućnom budžetu, u kupovinu dolaze sa svojim torbama ili cegerima“, izjavila je Aleksandra Mirić iz Odeljenja za Društveno odgovorno poslovanje kompanije Lidl Srbija, navodi se u saopštenju.

Kako dalje piše ovakva odluka proizašla je iz činjenice da se u svetu svakoga dana upotrebe milioni plastičnih kesa, a za njihovu proizvodnju potrebne su sirovine koje naša planeta ne može brzo da obnovi. Plastične kese često svoj kraj dočekaju u prirodi gde su im potrebne stotine godina da se razgrade, dok se, u međuvremenu one raspadaju na manje delove, takozvanu mikroplastiku, koja lako dospeva u žive organizme i kroz lanac ishrane na kraju i na naš tanjir.

Na ovu odluku dodatno je uticala i činjenica da na svetu, trenutno, postoji pet „ostrva plastike“ od kojih najveće zauzima površinu od 1,6 miliona kvadratnih kilometara, što je 18 puta veće od površine teritorije Srbije.

U objektima ove kompanije kupcima su u ponudi alternative za plastične kese, kao što su papirne kese, torbe i višekratne vrećice za voće i povrće.

Milica Radičević

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti