KLIMATSKI SAMIT UN U BONU: Koliko smo odmakli u sprovođenju ciljeva iz Pariskog sporazuma?

Foto-ilustracija: Pixabay

Klimatski samit Ujedinjenih nacija u Bonu ovih dana okuplja političare, predstavnike industrije i nevladinih organizacija iz celog sveta, kako bi zajedno došli do novih rešenja u borbi protiv klimatskih promena. Sa više od 23.000 učesnika, Samit je najveća međunarodna konferencija ikada održana u Nemačkoj.

Tokom proteklih dana Samita, čelnici Evropske unije postigli su sporazum o redizajniranju EU šeme trgovine emisijama gasova staklene bašte (EU Emission Traiding System – ETS), zarad poboljšanja politike smanjenja koncentracija ugljen-dioksida u energetskom sektoru i industriji u narednoj deceniji. Fondovi ETS-a osmišljeni su da unaprede energetske sektore zemalja Evropske unije, ali je njihovo upravljanje zloupotrebljeno za subvancionisanje fosilnih goriva, što ujedno predstavlja i najproblematičniju tačku spomenutih dogovora. Cilj redizajniranja je napredak u ispunjavanju ciljeva na koje su se države obavezale potpisivanjem Pariskog sporazuma.

 – Konačni rezultat postignut u protekle dve godine, nakon Pariskog sporazuma, imaće mali uticaj na stvarno smanjenje emisija u narednim godinama. Nekoliko država članica uspelo je da izvrši značajna poboljšanja prvobitnog predloga Evropske komisije, ali će to doneti pozitivne efekte samo na dugi rok – rekao je Vendel Trio, direktor Mreže za klimatske akcije (Climate Action Network – CAN).

Foto: UN

Drugog dana samita u Bonu, Poljskoj je pripalo mesto vicešampiona na ozloglašenom takmičenju “Fossil of the Day”. Države članice Mreže za klimatske akcije, tokom glasanja su ocenjivale zemlje Evropske unije prema tome koja je preduzela “najbolje” korake da blokira napredak u pregovorima ili impementacijama Pariskog sporazuma. Neslavno priznanje dodeljeno je domaćinu sledećeg Klimatskog samita 2018. godine, jer je ova zemlja dodelila najviše subvencija ikada, za korišćenje uglja kao energenta.

 – Poljska Vlada vodi dugotrajnu kampanju sabotiranja EU mehanizma trgovine gasovima staklene baste. Umesto da termoelektrane obaveže da plaćaju takse za zagađenje koje uzrokuju korišćenjem fosilnih foriva, ona ih subvencioniše i tako podržava zastarelu indsutriju zasnovanu na uglju, na štetu svojih građana. Poljaci zaslužuju bolji tretman u oblasti energetike, od trenutnih akcija koje njihova Vlada preduzima. Sredstva koja Poljska dobija iz EU mehanizma trgovine gasovima staklene baste (ETC) trebalo bi preusmeriti na energetsku efikasnost, što bi doprinelo smanjenju emisija CO2, ublažavanju klimatskih promena, čistom vazduhu, i boljoj izolaciji u domaćinstvima i otvorilo nova radna mesta – izjavila je Džoana Flisovska, koordinatorka za pitanja uglja Mreže za klimatske akcije.

Delegacija Sirije najavila je da će se pridružiti Pariskom sporazumu, čime će SAD ostati jedina država u svetu koja je odlučila da bude van spomenutog međunarodnog sporazuma.

M.N.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti