Hiljade litara kontaminirane vode iscurelo unutar NE u Fukušimi

Foto-ilustracija; Unsplash (brice-cooper)

U nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči došlo je do tehničkog problema. Kako je saopšteno, radnik kompanije je tokom jutarnje provere ventila otkrio da radioaktivna voda curi iz jednog otvora za prečišćavanje kontaminirane vode, tačnije iz dela za uklanjanje cezijuma iz vode.

Nakon što je otkriven problem oko 08.52 ujutru, preduzete su hitne mere da se curenje zaustavi. Glavni ventil za filtriranu vodu zatvoren je oko 09.10, kako bi se zaustavilo curenje. Tokio Electric Power Company (TEPCO), operater elektrane, potvrdio je da je curenje vode zaustavljeno oko 09.16, navodi u saopštenju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Međutim, procenjeno je da je oko  5.500 litara radioaktivne vode iscurilo iz japanske nuklearne elektrane Fukušima Daiči. Iako nema znakova kontaminacije van objekta, došlo je do blagog porasta kontaminacije u delu gde je problem lociran, ali u nezabrinjavajućim granicama, kako javlja kompanija. Najveći problem jeste što voda sadrži metale poput cezijuma i stroncijuma, zbog čega je potrebno sve detaljno pregledati, stoga će i okolni kanali biti provereni, prenose i tamošnji mediji.

Tehnički problem koji je nastao ovih dana, svakako nije povezan sa odlukom o ispuštanju  vode tretirane naprednim sistemom za preradu tečnosti (ALPS) u Tihi okean, o čemu smo ranije pisali. 

Pročitajte još:

Naime, nakon velike katastrofe, TEPCO je intenzivno radio na sakupljanju i skladištenju kontaminirane vode da bi se sprečilo dalje zagađenje životne sredine. Kao deo ovih napora, uveden je napredni sistem za obradu tečnosti (ALPS) sa ciljem smanjenja radioaktivnosti u vodi. Osim toga, postavljeni su dodatni sistemi za prečišćavanje, rezervoari za skladištenje i nepropusni zidovi uz obalu, dok su nezagađene podzemne vode usmeravane dalje od lokacije elektrane.

Japan od prošle godine ispušta ovu tretiranu i prečišćenu otpadnu vodu sakupljenu u reaktorima još od velike katastrofe, navodeći da je bezopasna za živi svet i razblažena morskom vodom.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti