Uspešan prvi dan Balkan Solar Summita

Foto: Balkan Solar Summit

Prvi dan vrlo uspešnog Balkan Solar Summita je završen, a očekuje nas nastavak predavanja, panela i obraćanja key note speakera.

Prepuna sala Banskog dvora u kontinuitetu, sve do poslednjeg jučerašnjeg predavanja, dovoljno govori o važnosti Balkan Solar Summita za region, ali i Evropu, jer se mnogo podataka, predviđanja i ciljeva odnosilo upravo na celokupan evropski energetski sektor.

Moderator panela „Finansiranje solarnih i vetro projekata, modeli i izazovi“, Petar Mitrović, kao zaključak panela istakao je sledeće:

“Uprkos dinamičnom razvoju projekata obnovljivih izvora energije u Evropi, što uključuje 56 GW instalisanog kapaciteta solarnih elektrana i 17 GW vetroelektrana, eksperti su saglasni u tome da su ove brojke ispod klimatskih i energetskih ciljeva EU do 2030. godine. Uprkos brojnim inicijativama, region se suočio sa izazovima, budući da je u prva tri kvartala 2023. godine došlo do financial closing-a za finansiranje projekata obnovljivih izvora energije u iznosu od samo oko 400 miliona evra, pri čemu procenjene potrebe iznose najmanje dve milijarde evra godišnje. Odgovor na ove izazove kroz inovativne pristupe, eventualno kroz redefinisanje osnovnih postulata projektnog finansiranja, pojavljuje se kao potencijalno rešenje.“

Pročitajte još:

Moderator panela Trenutno stanje OIE u Bosni i Hercegovini i regionu – Izazovi i šanse, Prof.dr.sc. Ranko Goić kao zaključak istakao je:

„U BiH, kao i u celoj regiji i Evropi, interes za razvoj projekata OIE, primarno vetroelektrana i solarnih elektrana, u proteklih nekoliko godina je eksalirao do razine da se planira višestruko više kapaciteta u odnosu na postojeće kapacitete, što dovodi do zastoja u svim administrativnim postupcima, a posebno u procedurama i pristupima vezanim za priključak na mrežu. Elektroenergetski sistem s visokim udelom OIE zahteva značajne adaptacije, kako u regulatornom smislu, tako i načinu vođenja sistema, i finansiranju izgradnje mreže i pogona mreže (balansiranje, regulacija). U svim državama u regionu ovi procesi su u toku, ali realno nisu daleko poodmakli i trebaće još godine da se osigura brža integracija novih kapaciteta OIE u elektroenergetski sistem, a takođe i značajna ulaganja u prenosne i distributivne mreže.“

Balkan Solar Summit se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose Bosne i Hercegovine i brojnih drugih partnera i sponzora.

Izvor: Balkan Solar Summit

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti