Otpočelo puštanje prečišćene radioaktivne vode iz Fukušime

Photo: Kilian Karger

Japan je doživeo razarajuću katastrofu 2011. godine kada je zemljotres jačine 9,0 po Rihteru, praćen cunamijem, rezultirao sa više od 20.000 smrtnih slučajeva. Više od deset metara visok cunami je preplavio oblast od 560 km² i ostavio iza sebe ruševine – milion delimično ili potpuno uništenih objekata.

Ova katastrofa je pored izazvane ljudske tragedije, kao i evakuacije stanovništva, nanela i ozbiljnu štetu nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči. Reaktori su se pokazali tokom vremena izdržljivijim na zemljotrese, ali ne na cunami, ustanovila je Svetska nuklearna asocijacija.

Tokom proteklih 12 godina, Tokio Electric Power Company (TEPCO) intenzivno je radio na sakupljanju i skladištenju kontaminirane vode da bi se sprečilo dalje zagađenje životne sredine. Kao deo ovih napora, TEPCO je uveo napredni sistem za obradu tečnosti (ALPS) s ciljem smanjenja radioaktivnosti u vodi. Osim toga, postavljeni su dodatni sistemi za prečišćavanje, rezervoari za skladištenje i nepropusni zidovi uz obalu, dok su nezagađene podzemne vode usmeravane dalje od lokacije elektrane.

Pročitajte još:

Nakon proučavanja situacije, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) podržala je plan Japana da ispusti prečišćenu vodu u Tihi okean. Agencija je zaključila da je postupak u skladu sa međunarodnim standardima bezbednosti i da, nakon prečišćavanja, voda ne predstavlja opasnost za ekosistem.

Foto-ilustracija: Unsplash (Dan Meyers)

Od danas voda će postepeno biti ispuštana u okean.

Međutim, ovakva odluka naišla je na protivljenje u nekim susednim zemljama. Kina je najavila zabranu uvoza morskih proizvoda iz Japana, dok su građanske grupe i većinska opoziciona partija Južne Koreje izrazile svoje neslaganje, što je u ovoj zemlji bilo praćeno i protestima, uprkos stavu njihove vlade.

Iako je izveštaj IAEA-e ukazivao da je voda dekontaminirana i da je njena radioktivnost zanemarljiva, postoji prisustvo tricijuma koje zapravo izaziva zabrinutost. Još ranije, bilo je najavljeno dodatno razblaživanje vode tokom ispuštanja.

Konačno, TEPCO i japanska vlada ističu neophodnost ovog postupka kako bi se omogućilo zatvaranje elektrane i sprečilo slučajno curenje radioaktivne vode. Iako je količina vode koja će biti ispuštena ekvivalentna nekoliko stotina olimpijskih bazena, ispuštanje će se odvijati postupno kako bi se smanjio rizik i osigurale međunarodne bezbednosne norme.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti