EU: Kako će novi sporazum unaprediti postizanje ciljeva Zakona o industrijama bez emisija

Foto-ilustracija: Pixabay

Evropska unija ulaže napore u dekarbonizaciju industrijskog sektora, zbog čega su Savet i Evropski parlament postigli privremeni dogovor o uredbi kojom će se uspostaviti okvir mera za jačanje proizvodnog ekosistema tehnologija bez emisija ugljenika na nivotu Evrope, što je poznatije kao Zakon o industriji bez emisija (eng net-zero industry act).

Cilje je da se podstakne industrijska primena tehnologija koja neće proizvoditi emisije CO2, kako bi se postigli postavljeni klimatski ciljevi Evropske unije, ali koristeći snagu jedinstvenog tržišta sa ciljem ojačanja vodeće uloge Evrope u oblasti zelene industrijske tehnologije.

Postignut sporazum predviđa jedinstvenu listu tehnologija bez emisija, sa kriterijumima za odabir strateških projekata u tim tehnologijama koji će doprineti dekarbonizaciji. Ovaj Zakon za cilj ima olakšavanje uslova za ulaganje u zelene tehnologije, kroz pojednostavljen postupak izdavanja dozvola i podrškom strateškim projektima. Pored toga, predlaže olakšavanje pristupa tržištu za proizvode strateških tehnologija, zatim unapređenje veština evropske radne snage u ovim sektorima, kao i stvaranje platforme za koordinaciju dejstava Evropske unije u ovoj oblasti, navodi se na sajtu Saveta.

Pročitajte još:

Kako bi se podstakle inovacije, Zakon predlaže i stvaranje povoljnih regulatornih okvira za razvoj, testiranje i validaciju inovativnih tehnologija.

Dakle, privremeni sporazum upravo podržava osnovne ciljeve Zakona o industriji bez emisija, uz uvođenje dodatnih unapređenja. Primera radi, jedno od njih je kao što je navedeno – olakšavanje izdavanja dozvola, a to znači da će rok za izdavanje dozvola za izgradnju ili proširenje velikih projekata proizvodnje tehnologija bez emisija, više od 1 gigavata, ali i onih koji se ne mere u gigavatima, biti najviše 18 meseci. Za manje projekte, do 1 gigavata, rok će biti 12 meseci. Za strateške projekte biće kraći rokovi.

Kao drugi primer postavljaju se jasniji kriterijumi za javne nabavke. Kako se navodi na sajtu Saveta, pravila koja regulišu način na koji će javni organi kupovati dobra, radove i usluge u vezi sa strateškim tehnologijama bez emisija, dizajnirana su kako bi se bolje osiguralo da su zahtevi transparentni, izvodljivi i usklađeni, i da se snabdevanje tih tehnologija Evropske unije diversifikuje, čuvajući dovoljnu fleksibilnost za nadležne vlasti.

Pored ovoga, unapređenje u smislu jasnijih kriterijuma uvodi se i aukcije, ali se promoviše i razvoj industrijske doline bez emisija, odnosno teritorija koje koncentrišu više kompanija koje se bave određenom tehnologijom.

Naredni korak jeste da ovaj postignut privremeni sporazum bude podržan i zvanično usvojen od strane Saveta i Evropskog parlamenta.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti