Indija bi mogla značajno da menja globalno tržište nafte ove decenije

Foto-ilustracija; Unsplash (Dimitry Anikin)

Indija bi mogla da postane zemlja koja će značajno uticati na globalno tržište nafte tokom predstojeće decenije. Zemlja sa 1,4 milijarde stanovnika, ekonomskim rastom, ekspanzijom srednje klase, zajedno s industrijalizacijom, može dovesti do velike potražnje nafte na globalnom nivou, navodi se u najnovijem istraživanju Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Očekuje se da će Indija do 2030. godine postati najveći pokretač globalnog rasta, naročito što u velikoj meri zavisi od uvoza nafte, iako je došlo do blagog okreta ka OIE, posebno kada govorimo o biogorivu.

Kako se navodi u izveštaju agencije, država će zabeležiti povećanje potražnje za naftom od gotovo 1,2 miliona barela dnevno, što je ako je mera za barel oko 159 litara, sve zajedno 190 miliona litara nafte dnevno u svetu. Posebno se ističe rast potražnje za dizelom i benzinskim gorivima, uz očekivanje snažnog rasta potražnje za mlaznim kerozinom i LPG-om.

Pročitajte još:

Foto-ilustracija: Unsplash (Erik Mclean)

Indijske naftne kompanije ulažu značajna sredstva u kapacitete rafiniranja kako bi zadovoljile rastuću domaću potražnju. Do 2030. godine, očekuje se uvođenje novih kapaciteta za destilaciju od  jedan  milion barela dnevno, čime će Indija ostati ključni izvoznik goriva, posebno u Aziju. Sve u svemu, predviđa se i ekspanzija rafinerijskih kapaciteta, navodi IEA.

Ipak, Indija je relativno mali proizvođač nafte, sa ograničenim potencijalom za rast – domaća proizvodnja zadovoljava 13 odsto njenih potreba za naftom. S obzirom na napore vlade za privlačenje ulaganja, očekuje se pad domaće proizvodnje, što će dodatno povećati zavisnost od uvoza. Predviđa se da će povećana prerada u rafinerijama povećati uvoz sirove nafte.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti