“Dani dobrog vetra” – Novi kapaciteti OIE i stabilnost energetskog sistema

Foto: Maks Petković

O važnoj temi o stabilnosti energetskog sistema koji se nalazi pred velikim izazovima zbog povećanog udela obnovljivih izvora energije, razgovaralo se na održanoj regionalnoj konferenciji “Dani dobrog vetra”

Kako su učesnici istakli energetska tranzicija ka većem udelu obnovljivih izvora je ono što se trenutno dešava, ali da povećani udeo donosi broje izazove za elektroenergetski sistem. Da bi sve funkcionisalo neophodno je povećati fleksibilnost svih učesnika sistema, kako operatora mreže, tako i korisnika uz pomoć naprednih tehnologija, digitalizacije sistema, kombinovanjem izvora energije, agregiranja i strateškog upravljanja potrošnjom. 

“Pristuna je velika tranzicija u energetskom sektoru, kako na nivou proizvodnje, tako i na nivou potrošnje. Prvi motiv za promene jesu klimatkse promene, a zatim i energetska kriza, rat u Ukrajini. Velika urbanizacija, menjaju se i navike potrošača, sve to utiče na potrebu za energetskom sigurnošću. Ono što OIE u sistemu rade, jesu i dobre i loše stvari. Distribucijska mreža i fotonapon koji će se ugrađivati na krovove, oni sigurno smanjuju gubitak u distribucijskoj mreži, sa druge strane ima i negativan uticaj, oni dižu napon mreže”, rekao je prof. dr. sc. Igor Kuzle, načelnik laboratorija za napredne mreže, FER.

Prema njegovim rečima tranzicija prema obnovljivim izvorima je poželjna, ali da jedno mora biti jasno, energija više nikada neće biti jeftina, ima puno toga što mora da se uradi kako bi sve funkcionisalo. 

Danko Blažević, direktor Sektora za vođenje EES-a, HOPS istakao je da operator prenosnog Sistema da bi obavljao svoju funkciju prenosa električne energije mora da pruža usluge, neke može da radi samostalno, dok za druge mora da ima pomoć mreže.

Marko Janković, direktor Direkcije za tržište električne energije, Elektromreža Srbije kaže da je priključenje na mrežu jednokratan proces koji će se kao takav desiti, ali da je mnogo teže raditi tj. učestovati u takvom sektoru tržišne energije. 

“Strateški pravci razvoja tržišne energije su centralizacija prema evropskom nivou i to je nešto što se sprovodi, veći deo tih procesa je u završnoj fazi. Drugi pravac je integracija distributivnih resursa na tržištu električne energije. Kako je počelo o tome da se priča i impementira taj pravac razvoja tržišta u javnosti se pojavio termin fleksibilnost. Fleksibilnost učesnika u tržištu električne energije ogleda se o tome da odstupe od svog uobičajenog načina rada. Operatori sistema prate tranziciju i brinu o tome da sve bude transparentno i oni će itekako morati da se menjaju”, objašnjava Janković.

Prema njegovom mišljenju operator distributivnog sistema u budućnosti će biti neko ko upravlja tržištem električne energije. 

“U budućnosti će dolaziti do zagušenja u mreži i to će morati da se reši. To će sve uspostaviti zajedno dva operatora, mi smo partneri, daćemo smernice za to. Jedini proces koji ne može da se centralizuje je upravljanje fleksibilnosti jer zavisi od karakteristika mreže i specifičnosti sistema”, zaključuje Janković. 

Regionalnu konferenciju “Dani dobrog vetra” organizovali su Obnovljivi izvori energije Hrvatske, uz partnersku podršku evropskog udruženja WindEurope, te uz pokroviteljstvo Ministarstva privrede i održivog razvoja Republike Hrvatske. Više od 250 učesnika iz Hrvatske, zemalja regiona i Evrope tokom dva dana diskutovalo je u obnovljivim izvorima energije, energetskoj tranziciji i svemu što ona donosi.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti