Počela konferencija “Dani dobrog vetra”

Foto: Maks Petković

U izazovnoj situaciji u kojoj se traži što brži prelazak na obnovljive izvore energije održava se regionalna konferencija posvećena energiji vetra, koju organizuju Obnovljivi izvori energije Hrvatske, uz partnersku podršku evropskog udruženja WindEurope, te uz pokroviteljstvo Ministarstva privrede i održivog razvoja Republike Hrvatske.

Maja Pokrovac, menadžerka Udruženja “Obnovljivi izvori energije Hrvatske”, istakla je da je konferencija važna zato što region prati ono što Hrvatska radi “možemo imati puno veću ulogu u celom regionu”.

“Kolege iz regiona su veoma zainteresovane i žele da sarađuju sa nama. Hrvatska mora mnogo bolje i mnogo više da radi kako bi imala što više projekata iz OIE. Evropa ne želi nikakvu adiministrativnu prepreku, naš posao je da ih uklanjamo. Saradnja različitih učesnika je ključna i neophodna kako bi se obnoljivi izvori energije razvijali”, rekla je Pokrovac.

Foto: OIE Hrvatska

Kako je istakao Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika, cena energenata danas “divlja” i izazovno je i teško voditi grad u ovom trenutku. Energije vetra i sunca se moraju iskoristiti, a u narednoj deceniji će biti veliki izazov obezbediti sigurno dobijanje energije.

“U Dubrovniku postoji sistem podrške za izgradnju solarnih elektrana na krovovima kuća. Izazovi su pred nama i nalazimo se u prelomnom vremenu, neophodno je da uklonimo administrativne barijere kako bi se gradile elektrane, ali moramo da poštujemo naše kulturno nasleđe uz samoodživost kao takvu”, kaže gradonačalnik Dubrovnika.

Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije istakao je ovo pravo vreme za konferenciju, kao i da su poslednji događaji opomena za sve jer nismo znali važnost OIE.

Evropska unija puno polaže na OIE, Hrvatska to dobro sledi, shvatamo značaj i podržavamo. Imamo nekoliko lokacija za vetroelektrane i solarne elektrane, investitori su dobrodošli, mi smo tu da im pomognemo”, kaže on.

Foto: Maks Petković

Ivo Milatić, državni sekretar za energetiku, Ministarstva privrede i održivog razvoja Hrvatske kaže da su “Dani dobrog vetra” vetar u leđa obnovljivim izvorima energije. 

“Nacionalna razvojna strategija je veoma važna. Imali smo rekordno nizak uvoz električne energije, svega 10 odsto. Energija vetra je značajna, potencijal je ogroman, Hrvatska ima dobru lokaciju, elektrane koje rade 3.800 sati godišnje i država je odlučila da uvede totalno sistemastično pristupanje razvoju obnovljivih izvora energije. Promenili smo zakone, u toku je izrada podzakonskih akata, trenutno se radi na sistemu za priključenje na mrežu, metodologija mora biti što bolja. Svi se moraju priključiti kako bi se ubrzale procedure, skratile, to nas sve zanima”, istakao je Milatić.

Prema njegovim rečima dobar deo teritorije Hrvatske je zaštićeno područje i to mora da se poštuje. 

“Sve nas muči kako brže raditi a bez ugrožavanja životne sredine. Vodimo se direktivama i uredbama iz Evropske unije kako bi se povećali kapaciteti. Kada se radi bilo koja investicija, treba uraditi studiju uticaja na životnu sredinu, za to su potrebni kapaciteti. Molimo sve za strpljenje ako nešto i duže traje, jer trenutno trošimo vreme na rešavanje aktuelnih problema i sve to zahteva velike napore”, kaže on i dodaje da “nije normalno da energiju kupujemo od komšija, da zagađujemo zemlji i da pričamo kako ćemo sutra imati punjače“. 

“Naš moto je da imamo primenjive zakone”, zaključuje Milatić.

Konferencija “Dani dobrog vetra” okupila je sve ključne učesnike energetske tranzicije u regionu. Kroz prezentacije i zajedničke rasprave oni će razgovarati o mogućnostima razvoja projekata iz oblasti vetroelektrana.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti