Još samo dva dana do najveće konferencije o energiji vetra

Foto: OIE Hrvatska

Više od 250 učesnika iz Hrvatske, zemalja regiona i Evrope dolazi u Dubrovnik na konferenciju „Dani dobrog vetra“ koju Obnovljivi izvori energije Hrvatske organizuju 2. i 3. juna. Prezentacije i paneli donose najnovije informacije iz sektora OIE i razvoja vetroenergije, kao i ključan networking. Detaljan raspored i program možete pronaći ovde.

Konferenciju će otvoriti mr. sc. Maja Pokrovac, direktorka Obnovljivih izvora energije Hrvatske, a pozdrave će okupljenima, prvi put gostujući na konferenciji, uputiti i Džajls Dikson, direktor WindEurope. Učesnicima će se pozdravnim govorima obratiti i gradonačelnik Dubrovnika Mate Franković, predsednik Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, te državni sekretar Ministarstva privrede i održivog razvoja RH Ivo Milatić. 

RES Simplify – kako pojednostaviti i ubrzati izdavanje dozvola za projekte energije vetra – prezentacija

Prva prezentaciju će održati Džajls Dikson, direktor WindEurope i govori će o najnovijoj ključnoj aktivnosti EU-a. Vetar proizvodi čistu, lokalnu i pristupačnu električnu energiju i zato ima ključnu ulogu u postizanju energetske sigurnosti. Dugotrajne procedure izdavanja dozvola za nove projekte u Hrvatskoj i delom Evrope usporavaju energetsku tranziciju. To treba popraviti ako želimo da postignemo svoje ciljeve klimatske i energetske sigurnosti. O tome govori najnovija politika EU-a kroz RES Simplify i preporuke za razvoj novih projekata vetroelektrana. 

Razvoj offshore vetroelektrana u Mediteranu – prezentacija

Offshore obnovljivi izvori energije već značajno doprinose dekarbonizaciji u Severnom i Baltičkom moru. Međutim kako bi EU postigla svoje ciljeve o izgradnji vetroelektrana na moru, potrebno je da one počnu da se grade u većem broju u južnim delovima EU. Prva offshore vetroelektrana u Sredozemnom moru je puštena u pogon ove godine u Italiji. Ova prezentacija će pokazati kako ostale zemlje napreduju u razvoju zakonodavnog okvira te što možemo očekivati u srednjem i dugoročnom roku u za vetroelektrane na moru u EU. Ovu prezentaciju priprema Ivan Komušanac, savetnik za elektrifikaciju iz WindEurope.

Uslovi za ubrzavanje energetske tranzicije – panel

Ovo je ključno vreme za energiju vetra u Evropi. Za energetsku sigurnost Evropi potrebno je više obnovljivih izvora što je pre moguće. Više nego ikada ranije energetsko pitanje je pitanje sigurnosti i potrebno je sve učiniti kako bi se stvorili uslovi za postizanje ubrzane energetske tranzicije. Puno je posla, a u tome važnu i odgovornu ulogu imaju svi uključeni u proces donošenja odluka, ali i njihovog sprovođenja od evropskih do nacionalnih i lokalnih nivoa. 

Moderator je Maja Pokrovac, a učesnici su: Džajls Dikson, direktor WindEurope, Ivo Milatić, državni sekretar za energetiku, Ministarstvo privrede i održivog razvoja Hrvatske, Gregor Zelinski, EBRD, Danijela Isailović, OIE Srbija, Darko Belić, član Uprave, HOPS.

Vetar za održivost – prezentacija

Program drugog dana konferencije počinje prezentacijom Vetar za održivost koju priprema Hein Prinsen, Senior Consultant Nature-inclusive Energy Transition, Bureau Waardenburg. Planirano povećanje energije vetra u Evropi veliki je izazov za potrebno ubrzanje donošenja odluka u postupcima izdavanja ekoloških dozvola za vetroelektrane i zahteva inovativna rešenja za ekološki odgovornu energetsku tranziciju. Istovremeno, jasno je da jednostavno ne možemo da priuštimo da potrošimo još jednu deceniju na istraživanje mogućih uticaja energije vetra na životinjsku populaciju i razvoj mera za ublažavanje jer klimatske promene već sada utiču na mnoge od njih. Ova je prezentacija uvod u panel na kojem će se raspravljati o zaštiti životne sredine.

Zaštita životne sredine uz dalji razvoj vetroelektrana – panel

Korišćenje OIE značajno doprinosi javnim politikama za dostizanje EU klimatskih ciljeva i dodatne dekarbonizacije energetskog sistema do 2050. godine. U isto vreme jasna je potreba zaštite, očuvanja i poboljšanja stanja ekosistema i biodiverziteta kao prirodnog mehanizma zaštite. EU ističe da su oba ova cilja jednako važna. Značaj pametnog planiranja prostora pre izgradnje vetroelektrana, tako da se odabirom lokacije, dizajnom i tehničkim rešenjima poštuju visoki standardi zaštite okoline, je ključan. Svi učesnici u tom procesu planiranja i provere imaju važnu ulogu i odgovornost. Moderator je Mirna Mazija, direktorka Supernatural, a učestvuju: Hein Prinsen, Dalibor Hatić, direktor OIKON instituta za primenjenu ekologiju, Aljoša Duplić, direktor Zavoda za zaštitu životne sredine i prirode, Ministarstvo privrede i održivog razvoja, Aranud Belanger, direktor, Statkraft Francuska i Hrvatska, Ivan Strunje, NEOEN.

Foto-ilustracija: Unsplash (Andrew Schultz)

Potencijal integracije vetroenergije u energetski sistem – prezentacija

Za integraciju proizvedene energije važan je prostor za fleksibilnost odnosno izgradnju pametnih energetskih sistema. Njima se mogu povezati elektroenergetska, toplotna, gasna mreža, kao i sistem vodovoda i odvodnjavanja, poljoprivrede, transporta i svih drugih sistema kojima je energija potrebna. Preduslov za to su digitalizacija i napredno upravljanje, a brojni primeri pokazuju da se time ostvaruju značajne komparativne prednosti, smanjuje potreba za uvozom energije te otvara mogućnost za brzu dekarbonizaciju i fleksibilizaciju sistema. Prezentaciju Potencijali integracije vetroenergije u energetski sistme će održati dr. sc. Goran Krajačić, vanredni profesor, Fakultet mašinstva i brodogradnje Univerziteta u Zagrebu.  

Razvoj prenosne mreže i regulativa za pristup mreži – panel

Kako bi se postigla potrebna energetska sigurnost postavljeni su novi, veći i ambiciozniji ciljevi za OIE. Ipak pred nama je i izazov kako sve te nove projekte priključiti na elektroenergetski sistem. Jasno je da postojeće kapacitete prenosne i distribucijske mreže treba povećati. To zahteva značajna finansijska ulaganja i definisanje načina finansiranja iz više različitih izvora. Ulaganje u elektroenergetski sistem treba da bude efektivno i uravnoteženo tako da omogućava ravnomeran regionalni razvoj i osigurava priključivanje novih projekata. Pri planiranju izgradnje moramo voditi računa i o prekograničnim kapacitetima i trebalo bi ići u smeru definisanja saradnje sa susednim zemljama. Moderat je Ivo Dubravčić menadžer za Hrvatsku, Hive Energy, a učesnici su: Igor Šumonja, menadžer službe za pristup mreži, HOPS, Ivo Milatić, dr. sc. Goran Slipac, dipl.ing. pomoćnik direktora, HEP ODS, Ante Merčep, direktor, Croatian Green Energy.     

Nakon panela sledi prezentacija na kojoj će Ivan Komušanac, savetnik za elektrifikaciju iz WindEurope, predstaviti najnoviji evropski plan. 

REPowerEU i uticaj elektrifikacije na energetsku nezavisnost – prezentacija

Cilj REPowerEU plana je smanjenje zavisnosti od uvoza ruskog gasa i pomoć ubrzanju izgradnje vetroelektrana kako bi se osigurala energetska nezavisnost, zato je na Hrvatskoj da značajno ubrza procese dobijanja dozvola i poveća kvote za takmičenja u premijum modelu. Osim brojnih mera za smanjenje potrošnje gasa i diversifikacije snabdevanja gasom, #repowereu  stavlja naglasak na elektrifikaciju Evrope. Od Hrvatske se, kao i od ostalih zemalja, očekuje da značajno ubrza broj toplotnih pumpi u domaćinstvima, te da elektrificira što više sektora. Plan je da se ovo postigne kroz elektrifikaciju u domaćinstvima i u energetski intenzivnim industrijama. Planirano je da se veći ciljevi elektrifikacije pokriju dodatnim proizvodnim kapacitetima vetroelektrana i solarnih elektrana.

Novi kapaciteti OIE i pružanje pomoćnih usluga – panel

Foto: Pixabay

Prednosti energetske tranzicije ka većem udelu OIE u proizvodnji i potrošnji su brojne. Međutim, njihov povećani udeo u elektroenergetskom sistemu nosi brojne izazove za planiranje, stabilnost mreže i sigurnost snabdevanja. Odgovor na ove izazove leži u povećanju fleksibilnosti svih učesnika sistema, kako operatora mreže, tako i korisnika uz pomoć naprednih tehnologija, digitalizacije sistema, kombinovanjem izvora energije, agregiranja i strateškog upravljanja potrošnjom. Ubrzani razvoj tržišta električne energije iz obnovljivih izvora dobio je odgovor u vidu razvoja pratećih aktivnosti i razvoja tržišta pomoćnih usluga koje povećavaju efikasnost integracije OIE i njihovo korišćenje i smanjuju negativne uticaje na stabilnost sistema. Dodatno, omogućavaju i ostalim korisnicima mreže aktivnu ulogu u funkcionisanju sistema. Moderator je Marijana Baričević, direktorka WPD Windmanager Croatia, a učesnici su mr. sc. Danko Blažević, direktor Sektora za vođenje EES-a, HOPS, Marko Lasić, direktor, KOER, Tomislav Ćurković, direktor, ENCRO, prof. dr. sc. Igor Kuzle, načelnik laboratorija za napredne mreže, FER, dr. sc. Marko Vukobratović, izvršni član uprave, Base58, Marko Janković, direktor Direkcije za tržište električne energije, Elektromreža Srbije.

O finansijskom modelu koji se u Evropi već godinama primenjuje, a sve su jasnije naznake da ulazi u primenu i u Hrvatsku i susedne zemlje, prezentaciju će održati Mislav Slade-Šilović, načelnik usluga poslovnog savetovanja u energetici, PwC JI Europa.

Corporate Power Purchase Agreement  – prezentacija      

S obzirom na aktualnosti na globalnoj i evropskoj energetskoj sceni, rast cena električne energije i volatilnost na tržištima stavljaju veliki pritisak na poslovanje kompanija kod kojih električna energija ima značajniji udeo u strukturi ukupnih troškova. Osim generalnog trenda, upravo su to ključni razlozi da se u Hrvatskoj i ostatku regiona ozbiljno razgovara na tema „Corporate Power Purchase Agreementa“. Koje su ključne karakteristike cPPA, kako model funkcioniše u praksi, koje benefite donosi kompanijama iz perspektive upravljanja troškovima i „value propositiona“ prema krajnjem korisniku? 

Finansijski i poslovni modeli – panel

Uz pravnu sigurnost i pojednostavljivanje administrativnih procesa, održiva finansijska konstrukcija ključna je za realizaciju projekata vetroenergije. Finansijske institucije koje kreditiraju projekte imaju važnu i odgovornu ulogu u energetskoj tranziciji. Za veći angažman kapitala i sigurnost njegovog povrata važna je stalna komunikacija OIE i finansijskog sektora, ključan je njihov dijalog i partnerski odnos. Međutim, savremeni finansijski i poslovni modeli uključuju sve više stejkholdera i svaki od njih može doprineti realizaciji novih projekata vetroparka, a samim tim i snažnijoj i bržoj energetskoj tranziciji. Moderator je Suzana Tunteva, direktorka, FD Faktor Trust, a učesnici su: László Horváth, načelnik Odeljenja obnovljivih izvora energije, HROTE, Ante Krečak, načelnik projektnog finansiranja, Erste banka, Viktorija Zinčuk, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) Hrvatska, Anton Kovačev, načelnik EIB grupe u Zagrebu, Igor Radojković, direktor sektora za nabavku i upravljanje nekretninama, Hrvatski Telekom, Tanja Prpić, direktorka prodaje, Euro posredovanje.

Nakon dva dana, šest prezentacija i pet panela u 17 sati konferencija će službeno biti zatvorena, a učesnici nastavljaju druženje na kratkoj plovidbi Karakom, replikom jedrenjaka iz vremena Dubrovačke Republike. 

Druženje nastavljaju u subotu, 4. juna tokom izleta u Cavtat i Konavle. 

Izvor: OIE Hrvatska

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti