Energetika i poljoprivreda razvojne šanse za Crnu Goru

Foto-ilustracija: Pixabay

Crna Gora mora da obrati posebnu pažnju na razvoj energetike i poljoprivrede jer to može da bude ozbiljan razvojni potencijal, rečeno je u emisiji Okvir na RTCG.

Ekonomski analitičar Predrag Drecun rekao je da „Crna Gora nije suštinski nezavisna država jer nema zatvoren bilans hrane ni zatvoren bilans energije, nema razvijenu infrastrukturu“ i dodao da se Crna Gora ne sme oslanjati samo na turizam.

„Potrebna nam je strategija da se afirmiše poljoprivreda. Turizam je dobra posledica kad imate razvijenu poljoprivredu i energetiku, da nam se ne dešava da usred letnje turističke sezone nestaje struja po dva, tri dana“, kazao je Drecun.

Miroslav Cimbaljević iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede rekao je da svest, kada je u pitanju proizvodnja hrane, mora da bude na većem nivou. Kako kaže, prilikom kreiranja agrobudžeta veći akcenat stavljen je na žitarice, a poljoprivreda je strateška grana u Crnoj Gori i sadašnja sredstva koja se izdvajaju moraju da budu povećana.

Bivši ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović smatra da je rat u Ukrajini zajednički imenitelj svih formi kriza koje su identifikovane i tokom foruma u Davosu pre nekoliko dana. On je kazao da je, primera radi, Francuska jedan od najvećih proizvođača hrane u EU i da nema veliku energetsku zavisnost, pa samim tim nema ni veliku inflaciju.

„Ono što je važno i mi smo stavili akcenat na to, je da se definiše paket mera podrške privredi imajući u vidu rat u Ukrajini i efekte, i to smo imali priliku da uradimo. Posebno bih istakao poljoprivredne vaučere. Znamo već onu izreku, da je svaka kriza pomalo i prilika. Pametna društva treba da iskoriste krizu“, kazao je Milatović.

Izvor: RTCG

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti