“Dani dobrog vetra” – Uslovi za ubrzavanje energetske tranzicije

Foto: Maks Petković

Na regionalnoj konferenciji “Dani dobrog vetra” održan je panel Uslovi za ubrzavanje energetske tranzicije. Energetska kriza koja je pogodila  ceo region, ali i Evropu, pokazuje da je vreme za postizanje energetske sigurnosti i da je potrebno što više energije koja je dobijena iz obnovljivih izvora, naročito vetra.

O ovoj veoma važnoj temi razgovarali su Džajls Dikson, direktor WindEurope, Ivo Milatić, državni sekretar za energetiku, Ministarstvo privrede i održivog razvoja Hrvatske, Gregor Zelinski, EBRD, Danijela Isailović, OIE Srbija, Darko Belić, član Uprave, HOPS, dok je moderator bila Maja Pokrovac, menadžer Udruženja OIE Hrvatska.

Džajls Dikson, direktor WindEurope istakao je da je Hrvatska ima veoma veliki potencijal za korišćenje energije vetra, ali da je u tome sprečava birokratija i da se dugo čeka na dozvole koje su neophodne za izgradnju vetroelektrana.

“Nažalost to Hrvatsku stavlja u lošu poziciju, kao članicu Evropske unije, kada je reč o procesu izdavanja dozvola”, kaže on.

Prema rečima Darka Belića, bez jakog HOPS-a nema energetske tranzicije.

“Dok smo radili u jednom drugom zakonskom okviru i podzakonskim aktima došlo je do zastoja u realizaciji projekata. Taj problem je rešen donošenjem novog zakona koji je ubrzao postupke i pokrenuo priču. Tim zakonom HOPS je dobio obavezu da napravi uslove za stvaranje tehničkih uslova, preuzeli smo obavezu razvoja mreže i priključenje novih projekata iz obnovljivih izvora. Imamo zakon, moraju se uraditi podzakonski akti, kako bismo imali jasna pravila igre. Pristup od ranije je iskorišćen, sada se ide na drugi, “hibridni”, koji će omogućiti investitorima da imaju jasna pravila igre”, objašnjava Belić.

Maja Pokrovac kaže da su neophodna jasna pravila. Ova godina je dinamična i očekuje se donošenje puno novih regulativa. Sve ono što se dešava u Hrvatskoj mnogo zemalja iz regiona prati, ali isto tako i mi gledamo šta se kod drugih radi.

“U Srbiji se puno toga dogodilo, napravili smo Udruženje OIE Srbije koje je ukazalo Vladi da je potrebno napraviti samostalni zakonodavni okvir. Tako smo dobili Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije. Korišćenje obnovljivih izvora energije je od nacionalnog i javnog interesa i to pokazuje kuda Srbije ide. Zakon je brzo donet, što se tiče same implementacije ona je dobra u delu koji se odnosi na prozjumere, imamo veliki broj solarnih elektrana. Što se tiče vetra i velikih projekata postoji zastoj. Sve više se priča o OIE, što je dobro, ali velika popularnost je izazvala hiperprodukciju. U vreme donošenja zakona mi smo imali zahteva za otprilike četiri gigavata, a sada imamo 13 gigavata u zahtevima. To je blokiralo državu i opteretilo našeg operatora prenosnog sistema. Radićemo isto što i Hrvatska, moramo da nađemo metod kako da napravimo selekciju”, objašnjava Danijela Isailović, menadžerka Udruženja OIE Srbija. 

Ivo Milatić ističe da je ubrzavanje procedura za dobijanje dozvola prioritet i pokušavamo da nađemo način kako da se to dogodi. 

Foto: Maks Petković

“Nama je u interesu da se tranzicija dogodi, prepreke su višestruke, ne samo dobijanje dozvola, već i mentalitet ljudi koji misle da nije potrebno da nešto ide tako brzo. Kada smo pre nekoliko godina pričali o OIE, pričali smo o obnovljivoj, priuštivoj i jeftinoj energiji, danas govorimo o obnovljivoj i dostupnoj energiji”, kaže on.

Prema njegovim rečima apsolutni prioritet je izgradnja energetskih postrojenja i proizvodnja energije, a to znači stvaranje energetske nezavisnoti.

Učesnici su se složili da treba raditi na razvoju mreže, da su potrebna sredstva i međusobna saradnja. 

Danijela Isailović kaže da definitvno idemo ka procesu energetske tranzicije koja je jedna realna potreba. 

“Prvo moramo da rešimo osnovna pitanja, poput aukcijskog procesa koji je bio najavljen za kraj 2021. godine, ali se nije dogodio. To su problemi koji se moraju rešiti – kako da integrišemo OIE u mrežu. Naša elektroprivreda je počela izgradnju vetroparka što pokazuje u kom pravcu težimo”, kaže ona i dodaje da smo uveli elektronsku energetsku dozvolu i neke licence, dok je težnja da planska dokumentacija ide u pravcu koji treba ubzati. 

Aukcije će biti ovog meseca, idemo po redu. Morate biti svesni da postoje lokacije na kojima je više iskazanih interesa i da na tim područjima ima od ranije zadanih energetskih odobrenja, dozvola. I ne možemo sebi dozvoliti da napravimo aukcije koje su suprotne članu zakona 133 i da iz toga izađe energetsko odobrenje koje će imati problema u realizaciji, kao i da krenu arbitraže zbog očekivanja koja se nisu mogla dogovoriti. Ozbiljna država mora taj posao da radi odgovorno i kako treba i blagovremeno ćemo obaveštavati javnost. Do kraja godine će biti donešeni svi podzakonski akti”, zaključuje Milatić.

Regionalnu konferenciju “Dani dobrog vetra” organizuju Obnovljivi izvori energije Hrvatske, uz partnersku podršku evropskog udruženja WindEurope, te uz pokroviteljstvo Ministarstva privrede i održivog razvoja Republike Hrvatske.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti