Danas se prvi put obeležava Svetski dan morske trave

Foto-ilustracija: Unsplash (Oleksandr Sushko)

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 22. maja prošle godine, nakon što je Šri Lanka donela rezoluciju kako bi se istakla važnost očuvanja morske trave, proglasila 1. mart za Svetski dan morske trave. Danas se prvi put zvanično obeležava Svetski dan i obeležavaće se svake naredne godine na ovaj dan.

Morska trava ima veoma važnu ulogu u morskom ekosistemu, obezbeđujući stanište i hranu za gotovo 70 odsto morskog biodiverziteta, među kojima su morske kornjače, morske krave, planktoni, školjke pa čak i ajkule. Njena uloga ogleda se i u održavanju kvaliteta morske vode njenim filtriranjem, sprečavajući zakiseljenje mora i tako štiteći najugorženije vrste kao što su koralni grebeni.

Prema podacima, u svetu postoji oko 70 vrsta morske trave, a one pokrivaju oko 300.000 kvadratnih kilometara u preko 150 zemalja.

Pročitajte još:

Njihova uloga značajna je i kada je reč o klimatskim promenama, s obzirom na to da je oko 18 odsto svetskog okeanskog ugljenika uskladišteno u morskoj travi. Prema nekim istraživanjima, ona može da apsorbuje ugljenik i do 35 puta brže od Amazonske prašume.

Takođe, ona dopronosi smanjenju energije talasa, čime smanjuje mogućnost poplava, što je važno za stanovništvo koje živi uz obale.

Koliko je morska trava ugrožena?

Smanjenje količine morske trave beleži se još od 1930. godine, a prema izveštaju Ujedinjenih nacija svake godine nestane oko sedam odsto površine koja je prekrivena morskom travom.

Samo u poslednjih 40 godina, najmanje 35 odsto morske trave je izgubljeno ili degradirano. U odnosu na to, oko 20 odsto vrsta je označeno kao ugroženo ili ranjivo.

Uzrok ovome jeste oticanje zagađene vode u mora i okeane, klimatske promene, zagađenje otpadom, razvoj turizma uz obale, neregulisani ribolov i drugo.

Katarina Vuinac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti