Počela sa radom rekonstruisana fleš-peć u Topionici bakra u Boru

Foto: Emilija Jovanović-Ministarstvo rudarstva i energetike

Danas je u Boru puštena u rad fleš-peć koja se nalazi u rekonstruisanoj topionici kompanije „Ziđin koper”, što je preduslov za puštanje u rad Topionice bakra, u kojoj će se ubuduće bakarni koncentrat topiti po ekološkim standardima.

Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike je podsetila na to da su, kada je pre pet godina kompanija „Ziđin” postala strateški partner Srbije, postavljeni ambiciozni ciljevi i vizija rudarstva kakvo želimo, i dodala da iz godine u godinu svedočimo rezultatima ove saradnje kroz realizaciju investicija, rast izvoza, ali i broja zaposlenih, i poboljšanje uslova rada.

“Sve to je značajno uticalo na kvalitet života građana ovog dela Srbije. Za Ministarstvo i Vladu, ali i za sve stanovnike Bora, posebno je važno da u korak sa povećanjem životnog standarda ide i zaštita životne sredine”, podvukla je ona, navodi se u saopštenju.

Ministarka je naglasila da završetkom radova na toj topionici, ulaganja u životnu sredinu dobijaju pun smisao, jer će, kako je objasnila, pored višestruke koristi za kompaniju, zaposlene, državu, ova topionica doneti ono što građanima Bora nedostaje decenijama – kvalitetniji vazduh i bolje uslove rada.

Pročitajte još:

Prema njenim rečima, ovako veliki projekti nose sa sobom i veliku odgovornost prema lokalnoj zajednici i zadatak države jeste da zajedno sa građanima i rukovodstvom kompanije radi na pronalaženju najbržih i najodrživijih rešenja u interesu zaposlenih, ali i ljudi koji ovde žive generacijama.

Foto: Emilija Jovanović-Ministarstvo rudarstva i energetike

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić rekao je da je dolazak kompanije „Ziđin” omogućio ubrzani razvoj rudarstva, kao i da će kroz primenu najsavremenijih tehnologija i svetskih standarda u oblasti zaštite životne sredine, promeniti pravac razvoja zelenog rudarstva.

Generalni direktor „Ziđin kopera” u Srbiji Đen Siming naveo je da će rekonstruisana topionica umesto mazuta, uglja i drugih visokozagađujućih goriva koristiti čist prirodni gas, tako da koncentracija praškastih materija neće prelaziti pet miligrama po normalnom kubnom metru, što je u skladu sa ekološkim standardima Evropske unije.

Takođe, kako je dodao, otpadne industrijske vode biće prečišćavane i ponovo korišćene u proizvodnji, a ukupna emisija ugljenika biće smanjena na 0,62 tone po toni proizvedenog katodnog bakra.

On je podsetio i na to da je kompanija 2021. samo u izgradnju sistema za prečišćavanje dimnih gasova investirala 30 miliona dolara, uz napomenu da se postrojenje za odsumporavanje odmah pokazalo kao izuzetno efikasno, te je već te godine emisija sumpor-dioksida smanjena za više od 90 odsto. 

Projekat tehničke rekonstrukcije, proširenja i izgradnje TIR-a trajao je dve i po godine i u njega je investirano 320 miliona dolara, od čega u sisteme za zaštitu životne sredine 100 miliona dolara, precizirao je generalni direktor.

On je podvukao da su, osim nadogradnje fleš-peći na originalni sistem, ostala postrojenja novoizgrađena, a reč je o novoj metalurškoj tehnologiji i opremi koja je vodeća u ovoj industriji.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti