WWF: I MORU TREBA ODMORA!

Foto-ilustracija: Unsplash (Anastasia Taioglou)

Mora, okeane i reke oduvek smo koristili kao izvor hrane i drugih resursa, a danas ih iskorišćavamo čak pet puta više nego pre 50 godina. Mnoge riblje populacije već su drastično smanjene, a njihov broj i dalje opada. Osim toga, druga morska bića, poput morskih kornjača i kitova, takođe su u opasnosti, jer smanjeni riblji fond znači da uskoro ni oni neće imati dovoljno hrane, upozorava Svetska organizacija za zaštitu prirode WWF u svojoj novoj kampanji „I moru treba odmor!’’.

„Drastično se smanjuje broj vrsta riba i broj populacija određenih vrsta u moru. Vremena nam ponestaje, o ovom problemu više nije dovoljno razgovarati, moramo hitno delovati. Opstanak morskih životinja doveden je u pitanje, kao i egzistencija i kvalitet života mnogih ljudi’’, kaže Patrik Krstinić, stručnjak za morski biodiverzitet u WWF Adriji. Ako ne promenimo svoje navike, od alata koje koriste ribari do nas koji jedemo ribu, mogli bismo završiti s više plastike nego ribe u moru. I to puno pre 2048. godine, koju su naučnici označili kao kritičnu kada je stanje mora u pitanju.

Pročitajte još:

„Već za našeg životnog veka, moglo bi se dogoditi da nećemo imati dovoljno ribe za prehranu. Već je sada cenovno mnogima nedostižna, upravo zato što je ima sve manje”, ističe Patrik Krstinić.

WWF je posvećen zaštiti mora u celom svetu. Kako bi se osiguralo održivo upravljanje morskim resursima, stručnjaci WWF-a blisko sarađuju s ribarima, lokalnim i evropskim institucijama, kao i drugim nevladinim organizacijama. Velike morske površine vekovima su smatrane neiscrpnim izvorom hrane i drugih resursa. Sada znamo da je 35 odsto globalnih ribolovnih resursa prekomerno iskorišćeno, a čak 63 odsto na nivou Sredozemnog i Crnog mora.

WWF radi na promeni ovog trenda uspostavljanjem „zona bez ribolova“ kako bi i more i riba mogli da se oporave, promovišući alternativne izvore prihoda za obalne zajednice, kao što je ribolovni turizam, i podupirući ribare i donosioce odluka da pređu na održive ribolovne prakse. Ipak, ni to nažalost nije dovoljno. Svi mi koji tu istu ribu jedemo možemo učestvovati i doprineti potrebnim promenama tako što ćemo paziti odakle dolazi riba koju konzumiramo. Sve u svrhu obnove mora kao nezamenjivog resursa za ljude, životinje i svog života na zemlji!

Izvor: WWF Adria

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti