Šta je regenerativna okeanska poljoprivreda i zašto je važna?

Foto-ilustracija: Pixabay (lpittman)

Verovatno je većina delimično upoznata sa pojmom regenerativne poljoprivrede. I kada govorimo o tome, ona se odnosi na poljoprivredu na kopnu. Ali, da li znamo šta je regenerativna okeanska poljoprivreda i zbog čega je važna?

Procenjuje se da će do 2050. godine na planeti živeti oko 10 milijardi ljudi, što će proizvesti dodatan pritisak na poljoprivrednu proizvodnju. Ovo ukazuje, ne samo na problem prehrane, već i na prekomerno iskorišćavanje resursa planete, kao i na dodatne emisije staklene bašte koje velikim delom proizilaze iz poljoprivredne proizvodnje.

Zbog čega okeani?

Okeani pokrivaju oko 70 odsto površine planete, a njihov biodiverzitet bogat je vrstama koje su važne za opstanak celog živog sveta, bilo da je reč o lancu ishrane, bilo da je reč o njihovoj sposobnosti proizvodnje velike količine kiseonika. Već se danas mnogi naučnici oslanjaju na okeansku poljoprivredu i u njoj vide rešenje za problem do kojeg ćemo, sve očiglednije, doći u budućnosti.

Njihova veličina jeste zadivljujuća, ali ne sme da nas zavara. Koliko god da je veliki i bogat, biodiverzitet okeana i te kako je ugrožen. Prekomerni lov, krivolov, usputni lov, sve ove vrste lova dovele su mnoga morska bića do ivice istrebljenja. Iako je ovde reč uglavnom o ribama i morskim sisarima, stanovnike okeana čine još neka važna bića, koja su takođe ugrožena i to ne samo istrebljenjem kroz njihovo direktno izvlačenje iz okeana, već nestaju usled zagađenja i klimatskih promena.

Kako bi se omogućio oporavak svih, sve češće, kada je reč o ljudskoj prehrani morskim resursima, prehrambene industrije okreću se morskim algama i školjkama.

Pročitajte još:

Ovde nastupa regenerativna okeanska poljoprivreda

Ovakva poljoprivreda, koja predstavlja uzgoj morskih algi, školjki i drugih morskih organizama, ima nekoliko ciljeva.

Foto-ilustracija: Pixabay (NoName_13)

Njihovim uzgajanjem omogućava se obnavljanje okeanskih ekosistema, ali i obalnih područja. Morski organizmi koji se uzgajaju na ovakav način koriste se kao hrana za životinje i ljude. Govoreći o morskim algama, one predstavljaju odličan dodatak ishrani stoke, smanjujući emisiju metana koja nastaje uzgojem ovih životinja. Takođe, mogu da se koriste u procesu proizvodnje bioplastike, biođubriva ili biogoriva.

Metoda njihovog uzgoja je jednostavna. Ova morska bića postavljaju se u specijalne korpe i mreže, a zatim se u zavisnosti od njihovog prirodnog staništa spuštaju na određenu dubinu.

Regenerativna okeanska poljoprivreda predstavlja polikulturu, što znači da se na jednom mestu uzgaja više određenih vrsta, čime se imitira prirodni ekosistem i omogućava bogatiji biodiverzitet.

Iako na našim prostorima ovakva ishrana nije uobičajena, morske školjke i alge bogate su hranljivim vrednostima, kao što su proteini, gvožđe, kalcijum, jod, karotin, zatim vitamini B12 i C i druge. Ne samo u ishrani, već i u prirodnoj medicini i farmaceutskoj industriji, alge su veoma korisne.

Katarina Vuinac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti