Srbija i Mađarska posvećene razvoju saradnje u oblasti energetike i robne razmene

Foto: Vlada Republike Srbije

O energetskoj bezbednosti u region i unapređenju saradnje Srbije i Mađarske u oblasti energetike, razgovarali su ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto.

Prema rečima ministarke Đedović, Srbija i Mađarska su u energetskoj krizi ojačale partnerske odnose, a  saradnja u ovoj oblasti je strateškog karaktera.

,,Tranzit prirodnog gasa ka Mađarskoj preko Srbije teče nesmetano i to će se i nastaviti, dok će skladištenje gasa u toj zemlji biti ključno da budemo spremni za grejnu sezonu’’, naglasila je ministarka.

Ministarka je ocenila da uspešna saradnja Srbije i Mađarske u snabdevanju prirodnim gasom treba da bude vodilja i za druge oblasti, dodavši da je na današnjem sastanku razgovarano o unapređenju saradnje u oblasti snabdevanja naftom, elektroenergetike i obnovljivih izvora energije.

,,Planiramo da diverzifikujemo pravce snabdevanja naftom i radimo na pripremi projekta naftovoda kojim bismo se povezali sa mrežom naftovoda u Mađarskoj’’, najavila je ministarka.

Pročitajte još:

Predviđen i je nastavak ulaganja u prenosnu mrežu, kako navodi ministarka, izgradnjom panonskog koridora, koji će odgovoriti na potrebu za povećanjem prekograničnog kapaciteta na granici između Srbije i Mađarske.

Ministar Sijarto napomenuo je da je za Mađarsku važan Južni gasni koridor i interkonekcija koja se gradi između Srbije i Bugarske, dodavši da su već počeli pregovori sa Azerbejdžanom o kupovini gasa, ali da su za snabdevanje potrebna ulaganja u izgradnju novih gasnih interkonektora i proširenje postojećih.

,,Radimo i na tome da se do 2028. godine udvostruči kapacitet prenosne mreže električne energije između dve zemlje, što je naročito važno jer se nadamo da će do 2030. godine proraditi PAKŠ 2 i PAKŠ 3 u okviru nuklearne elektrane u Mađarskoj’’, rekao je ministar Sijarto.

Sa ministrom Sijatrom sastao se i ministar trgovine Tomislav Momirović. Tom prilikom ministar Momirović istakao je da će na čelu srpskog dela Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske sa posebnom pažnjom raditi na tome da se robna razmena dve susedske zemlje u budućnosti dodatno uveća na četiri milijarde evra.

,,Po obimu ukupne robne razmene Mađarska je prošle godine bila naš peti trgovinski partner sa 3,65 milijardi evra, dok je ujedno bila naš čertvrti partner u izvozu koji je iznosio 1,5 milijardi evra. U poslednjih deset godina vrednost robne razmene između Mađarske i Srbije je značajno uvećana, a posebno naš izvoz, koji je pre svega vođen rastom izvoza komponenata automobilske industrije’’, rekao je ministar Momirović.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti