Veliki potencijal za saradnju Srbije i Egipta u snabdevanju gasom i OIE

Foto-ilustracija: Pixabay (piviso)

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i ambasador Egipta u Republici Srbiji Basel Salah razgovarali su o odnosima dve zemlje i potencijalima unapređenja saradnje u snabdevanju gasom i obnovljivim izvorima energije.

Energetska kriza u Evropi i svetu pokazala je da je diversifikacija snabdevanja energentima uslov za obezbeđivanje energetske bezbednosti, istakla je ministarka i dodala da Srbija aktivno radi na tom pitanju i da je cilj Vlade resornog ministarstva da energetsi sektor učini nezavisnim.

„Završetkom Balkanskog toka dobili smo novi pravac snabdevanja gasom i postali važna tranzitna zemlja. Ove godine završićemo izgradnju gasne interkonekcije Srbija-Bugarska koja će omogućiti još jednu rutu snabevanja i nove snabdevače srpskog tržišta. Zainteresovani smo da više sarađujemo sa Egiptom koji postaje sve značajniji snabdevač mediterantskog tržišta tečnim prirodnim gasom i drago nam je što smo počeli da razgovaramo o produbljivanju odličnih političkih odnosa i u sektoru energetike’’, rekla je ministarka.

Pročitajte još:

Takođe, podsetila je da se u Srbiji pripremaju strateški dokumenti i izmene zakona koji će omogućiti karbonsku neutralnost, nove investicije u obnovljive izvore energije i veću energetsku bezbednost.

Egipat postaje važno mediteransko energetsko čvorište, rekao je ambassador Egipta u Srbiji, i dodao da bi egipatski tečni prirodni gas po povoljnim cenama mogao da se izvozi u Srbiju preko budućeg gasnog interkonektora između Srbije, Bugarske i Grčke.

Istakao je i da Egipat aktivno radi, kao i Srbija, na izradi strateških energetskih dokumenata kako bi povećao udeo OIE na 60 odsto do 2040. godine. Prema njegovim rečima, egipatske kompanije imaju veliko iskustvo u izgradnji solarnih i vetroelektrana i da su mnoge iskazale spremnost da posluju u Srbiji koja ima velike potencijale.

Na sastanku je dogovorena intenzivnija komunikacija resornih ministarstava i zajednički rad na razmeni znanja i primeni vodoničkih tehnologija.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti