Troškovi fabrike za prečišćavanje otpadnih voda povećavaju Leskovčanima račune za vodu

Photo-illustration: Pixabay

Iako je prvobitno bilo najavljeno da će održavanje Fabrike za pričišćavanje otpadnih voda u Leskovcu godišnje koštati 180 miliona dinara, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i direktor JKP Vodovod Staniša Ristić saopštili su da će troškovi na godišnjem nivou biti preko 211 miliona dinara, kao i da će njih pokrivati sami građani. Od kada će na računima za vodu početi da stiže naknada i za troškove Fabrike nije saopšteno, ali jeste da će sva domaćinstva po utrošenom kubiku plaćati dodatno između 50 i 60 dinara.

Nakon što se Grad Leskovac još 2005. godine zadužio kreditom od 1,2 miliona evra za gradnju fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, čiji je završetak najavljivan do 2021. godine, tek krajem decembra te godine je u rad puštena linija vode za koju je trebalo dodatnih 42 miliona dinara. Nakon što je Postrojenje kompletno završeno, usledio je probni period od godinu dana, ali i računica da bi ono bilo održivo i funkcionisalo godišnje mora da se izdvoji, ne kao što je najavljeno 180, već 211 miliona dinara.

Sav taj namet podneće Leskovčani čija kanalizacija stiže do fabrike u selu Bogojevce, a građani bi, po rečima direktora Vododvoda Staniše Ristića, po kubnom metru utrošene vode trebalo da plaćaju između 50 i 60 dinara.

Podsetimo, projekat gradnje Fabrike su obeležili brojni problemi – pre svega propadanje cevi gradskog kolektora, smena rukovodioca projekta zbog ugrožavanja radova i loše komunikacije, a jedna od mnogobrojnih najava za početak rada bila je septembar 2020. godine.

Pročitajte još:

Cvetanović: Čist vazduh i voda koštaju, slede i druga poskupljenja

Foto-ilustracija: Pixabay (shogun)

Opravdanje za to što će Leskovčanima uskoro početi da stižu veći računi za vodu gradonačelnik Goran Cvetanović našao je u tome da je ekologija najskuplja grana, te da, ukoliko građani žele čistiju vodu i vazduh, to moraju i da plate.

„Novinari i građani s pravom pišu o aerozagađenju, o otpadnim vodama i deponijama, ja ću vas podsetiti da sam pre šest meseci rekao da će nakon probnog rada račun morati da se ispostavi. Čuli ste da održavanje košta 211 miliona, e pa eto kada neko traži čistiji vazduh, vode ili reke da zna da to košta. Poglavlje 27 je, to treba da znate, najskuplje poglavlje od svih’’, rekao je Cvetanović.

Prvi čovek Leskovca najavio je da Leskovčani tokom februara mogu da očekuju kompletan set poskupljenja.

„Moram da priznam da me zabrinjava to što ćemo morati da uvedemo drugačiji sistem, jer ne postoji taj koji nije došao da traži povećanje cena. Dimničarske usluge, pogrebne usluge, Parking servis su najjeftiniji u Srbiji i oni svi traže povećanje. PWW takođe, oni imaju zahtev već šest meseci, a te cene nisu menjane od 2015, 2016. godine. Imamo varijantu da presečemo da to sve poskupi tokom februara i da budemo mirni ili da svakog meseca poskupljuje po malo’’, rekao je Cvetanović.

On je najavio da će, baš kao što je danas sa svojim saradnicima posetio Vodovod, uskoro posetiti i sva druga javna preduzeća.

Izvor: Južne vesti

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti