Đedović sa Kamerom o saradnji Srbije sa Međunarodnom agencijom za OIE

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je u Abu Dabiju sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA) Frančeskom La Kamerom o saradnji Republike Srbije sa ovom međunarodnom organizacijom.

Ministarka je istakla da je Republika Srbija jedan od osnivača IRENA i da je osim aktivnog učešća na skupštinama ove organizacije, zainteresovana i za proširivanje saradnje u cilju prenošenja znanja, iskustava i novih tehnologija u oblasti OIE.

,,U toku je donošenje strateških dokumenata u kojima OIE zauzimaju važno mesto u obezbeđivanju veće energetske bezbednosti Srbije, ali i našim težnjama za dostizanjem karbonske neutralnosti, prateći ciljeve koje postavlja EU. Posebno smo zainteresovani za stručnu saradnju u oblasti OIE, gde su nam naročito važne informacije koje IRENA pruža o kapacitetima i troškovima investicija, iskustvima različitih zemalja i regiona“, rekla je ministarka i dodala da je energetska tranzicija naša realnost i da ćemo u godinama ispred imati sve veći udeo OIE u proizvodnji energije, pri čemu moramo voditi računa o stabilnosti sistema, kao i o finansijskoj i socijalnoj održivosti energetske tranzicije.

Pročitajte još:

Ministarka je među prvima čestitala Frančesku La Kameri na reizboru za generalnog direktora Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije.

Na sastanku je rečeno da se region Jugoistočne Evrope odlikuje izuzetnim potencijalom za proizvodnju električne energije iz OIE po konkurentnim cenama, ali da uprkos značajnim realizovanim ulaganjima to još nije dovoljno za uspešnu zelenu tranziciju.

La Kamera je zahvalio na aktivnom učešću Srbije na Skupštini IRENA. Podsetivši da je ta međunarodna organizacija veoma prisutna u regionu Jugoistočne Evrope, ponudio je stručnu i tehnološku podršku Srbiji u definisanju instrumenta za detektovanje i mapiranje potencijala OIE, u čemu je IRENA već učestvovala u nekoliko zemalja regiona.  La Kamera je istakao da je IRENA, osim za podršku mapiranju potencijala OIE, zainteresovana i za podršku u definisanju konkretnih koraka za implementaciju kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih planova.

Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije je prva međunarodna organizacija specijalizovana za obnovljive izvore energije. Osnovana je u Bonu 2009. godine i danas broji 167 država članica, uz EU kao 168 člana.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti