Uskoro u svakom domu? Solarni paneli iz štampača

Foto-ilustracija: Pixabay

Pre samo nekoliko godina, tim sa Univerziteta u Njukastlu osmislio je i napravio solarne panele uz pomoć, ni manje ni više, nego 3D štampača. 

Lagane, fleksibilne i jeftine štampane solarne ploče, danas imaju svoju komercijalnu primenu, te se pretpostavlja da bi u skorijoj budućnosti mogle da budu deo svake građevine na planeti.

Jedna od lokacija gde su testirani štampani solarni paneli jeste Univerzitet u Njukastlu i on je prvi koristio elektronska mastila za provođenje struje.

“Mi smo jedna od prvih istraživačkih grupa na svetu koja je 2018. godine napravila prvi komercijalni primer štampanog solarnog sistema, u partnerstvu sa globalnom logističkom kompanijom CHEP. I baš tada smo instalirali niz od 200 kvadratnih metara štampanih solarnih panela na krovu u roku od samo jednog dana”, kaže profesor Paul Dastor, i navodi da su ovi paneli lagani i vrlo brzo se montiraju.

Kao prednosti ove tehnologije, istraživači navode da je jeftina, i da se vrlo brzo može zameniti ukoliko dođe do oštećenja. Može da se “ugradi” na vozila, krovove, šatore, a još jedna njena prednost je što se ova štampana solarna energija može prilagoditi i integrisati sa operativnom kamuflažom za punjenje komunikacionih uređaja, naočara za noćno gledanje i druge elektronike.

Pročitajte još:

Međutim, profesor Dastor navodi da je nažalost za izradu ovih panela neophodno dosta vremena, ali i kompanija koje će se udružiti sa univerzitetima kako bi se proizvela veća količina. Na sreću, ovaj tim ne odustaje, i svake godine uz pomoć nekoliko kompanija uvode štampane solarne panele u nove sfere života.

Neki od ovih solarnih panela bili su postavljeni širom grada kako bi ih ljudi videli, a samim tim i upoznali kako rade. Istraživači su 2018. testirali ovu tehnologiju, a već naredne godine (2019), ovi paneli su štampani u većoj količini i počela je njihova primena u komercijalne svrhe, dok je prošle godine, krenulo testiranje ove tehnologije i na električnim vozilima.

Profesor Dastor navodi da se nada da će ova tehnologija biti deo svakog pojedinca na planeti, da će se koristiti za napajanje gradskih osvetljenja, pumpi za vodu, kamp prikolica, jer se može instalirati na bilo koju površinu.

Solarni crepovi i šindre, stakleni solarni paneli koji izgledaju kao prozori, štampani paneli, samo su neke od tehnologija koje mogu da izmene svet i utiču na energetsku nezavisnost svih nas.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti