Alarmantno – Meso ugroženih ajkula se prodaje kao brza hrana

Foto-ilustracija: Pixabay

U poslednjih nekoliko godina sve je veća zabrinutost javnosti i stručnjaka po pitanju ugroženih životinja. Nažalost, nije samo problem što izumiru usled recimo krivolova, ili klimatskih promena, najviše zabrinjava to što se meso ugroženih životinja služi u restoranima, a da javnost toga nije ni svesna.

Tako su istraživači sa australijskog Univerziteta Adelejd, otkrili kako se meso četiri ugrožene vrste ajkula, prodaje kao brza hrana u nekim restoranima u Južnoj Australiji.

Kako se navodi u studiji, istraživači su ispitivali filete koji se prodaju u prodavnicama ribe, a meso je kupljeno u više od 100 radnji širom oblasti Južne Australije.

Jedna od vođa ovog istraživanja, Ešli Šarad, objasnila je da je 27 odsto uzoraka identifikovano da pripada vrsti koja je dozvoljena za ishranu jer ima održivu populaciju. Ovu ajkulu nazivaju gumenom ajkulom, tačnije Mustelus antarcticus.

Nažalost, kao itekako zabrinjavajuća vest jeste otkriće da je meso čak četiri ugrožene vrste ajkula, kao što su mako ajkula i glatka ajkula čekićar, takođe bile u sastavu ovih fileta. Istraživači navode da je zapravo identifikovano ukupno devet različitih vrsta, uključujući i one koje se ne nalaze u australijskim vodama.

Pročitajte još:

Alarmantan je podatak da je od svih analiziranih uzoraka, samo jedan od 10 trgovaca zapravo mogao da tačno identifikuje vrstu ribe koju prodaje, 20 procenata fileta bilo pogrešno označeno, dok je ostatak je imao potpuno nejasan opis na etiketama.

„Prevare sa hranom u industriji morskih plodova podižu sve veću zabrinutost i baš ovo pogrešno označavanje proizvoda može itekako da donese štetu ljudima i zdravlju, ali i očuvanju ugroženih vrsta“, upozorio je profesor Bronvin Gilanders sa Univerziteta u Adelejdu.

U studiji zaključuju da ovi rezultati koje su dobili donose potrebu za jasnijim nacionalnim smernicama, kao i jasnim zakonima za označavanje fileta ajkula.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti