Da li je moguće prilagoditi industriju nafte i gasa na održivu budućnost

Foto-ilustracija: Unsplash (roman-pentin)

Globalna industrija nafte i gasa koja zapošljava skoro 12 miliona radnika i čini više od polovine globalnog snabdevanja energijom, nalazi se na raskrsnici. Nedavni specijalni izveštaj Međunarodne agencije za energiju (IEA) „Industrija nafte i gasa u neto nultim tranzicijama“, objavljen uoči klimatskog samita COP28 u Dubaiju, naglašava potrebu da se industrija prilagodi promenama.

Izveštaj naglašava hitnu potrebu da se industrija uskladi sa ciljevima Pariskog sporazuma, posebno u kontekstu pogoršanja klimatske krize koja se uglavnom pripisuje osnovnim proizvodima industrije. Predviđa se da će globalna potražnja za naftom i gasom dostići vrhunac do 2030. godine, uz agresivnije klimatske akcije koje potencijalno mogu dovesti do smanjenja potražnje za 45 odsto do 2050. godine u poređenju sa današnjim nivoima. U scenarijima koji imaju za cilj neto nultu emisiju do sredine veka, upotreba nafte i gasa mogla bi da se smanji za preko 75 odsto do 2050. godine.

Uprkos svojoj centralnoj ulozi u energetskom sektoru, industrija nafte i gasa je minimalno uključena u prelazak na čistu energiju, sa samo jedan odsto investicija u istu.

Pročitajte još:

Trenutno, kompanije koje imaju cilj smanjenja emisija proizvode manje od polovine globalne proizvodnje nafte i gasa. Da bi ispunila scenario od 1,5 °C, industrija mora smanjiti svoje emisije za 60 odsto do 2030. godine.

Foto-ilustracija: Unsplash (Grant Durr)

Iako će se uloga nafte i gasa u neto nultoj budućnosti smanjiti, neće u potpunosti nestati, što će zahtevati nastavak ulaganja kako bi se osigurala energetska sigurnost. Međutim, trenutni nivo ulaganja u industriju, od oko 800 milijardi USD godišnje, duplo je veći od onoga što bi bilo potrebno u scenariju od 1,5 °C, što ukazuje na potrebu za preraspodelom resursa.

Industrija se takođe suočava sa rizicima u pogledu profitabilnosti i vrednovanja. Privatne kompanije za naftu i gas mogle bi da dožive pad vrednosti do 60 odsto ako se globalno zagrevanje ograniči na 1,5 °C. Uprkos ovim izazovima, sektor ima potencijal za povećanje ključnih tehnologija čiste energije kao što su vodonik, hvatanje ugljenika, vetar na moru i tečna biogoriva, s obzirom na postojeće veštine i resurse.  Međutim, izveštaj upozorava na preterano oslanjanje na hvatanje ugljenika kao jedino rešenje, naglašavajući nepraktičnost hvatanja 32 milijarde tona ugljenika do 2050. prema trenutnim projekcijama politike.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti