Terminal za tečni gas pored Aleksandropolisa važan za region i Srbiju

Foto-ilustracija: Pixabay (Logga Wiggler)

Puštanje u rad terminala za tečni gas kod Aleksandropolisa od ključnog je značaja za diversifikaciju snabdevanja energijom i obezbeđenje bezbednosti regiona.

Njegovom realizacijom obezbediće se isporuka tečnog gasa iz Sjedinjenih Država i drugih, potrošačima u Srbiji, Bugarskoj, Severnoj Makedoniji, Rumuniji, Mađarskoj, Moldaviji i Ukrajini.

Vladimir Malinov, ministar energetike u Bugarskoj je na sastanku sa predstavnicima akcionara u projektu, naglasio da su potrebne odlučne i hitne mere koje će omogućiti puštanje u rad ovog terminala za tečni gas.

Kako se navodi, prvobitnim planom predviđeno je da infrastruktura bude puštena u rad u aprilu 2024. godine, međutim, nakon početka radova na priključenju platforma za tečni gas na gasovod, utvrđen je tehnički kvar.

Zbog toga je na sastanku postignut novi dogovor da se do 15. jula izradi jasan plan sa konkretnim tehničkim rešenjima, sa ciljem da bude pušten u rad u što kraćem roku, navodi se na sajtu Ministarstva energetike Bugarske.

Pročitajte još:

Ova zemlja radi na produbljivanju saradnje u oblasti energetike i sa Azerbejdžanom. Kako se navodi, Bugarska je zainteresovana za dobijanje dodatnih količina prirodnog gasa iz Azerbejdžana, što će biti od značaja za čitav region.

Bugarska predstavlja energetski centar u regionu, ne samo zbog svog geostrateškog položaja, već i zbog razvijene infrastrukture, istakao je ministar Malinov i dodao da zbog toga Vlada ulaže napore za proširenje visokonaponskog sistema za prenos električne energije.

Prema njegovim rečima, zbog očekivanog povećanja potrošnje električne energije u celom regionu, oni rade na ojačavanju interkonekcije sa svim susednim zemljama.

Prisećanja radi, krajem prošle godine Grčka, Rumunija i Bugarska na dnevnom redu imale su i projekat naftovoda, koji je takođe povezan relacijom grčke luke Aleksandropolis i bugarske luke Burgas. Kako se navodi, ovaj projekat mogao bi da bude gotov 2028. godine.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti