Do 2030. godine proizvodnja nafte će nadmašiti potražnju

Foto-ilustracija: Unsplash (Grant Durr)

Najnoviji godišnji izveštaj Međunarodne agencije za energetiku (IEA) o tržištu nafte „Nafta 2024“ nagoveštava da je pred nama transformativni period za globalno tržište nafte.

Na osnovu sadašnjih trendova, upotrebu nafte u narednim godinama trebalo bi da podstakne snažna potražnja iz brzorastućih ekonomija u Aziji, kao i iz sektora avijacije i petrohemije.

Sa druge strane, rast prodaje električnih automobila, poboljšanje efikasnosti goriva u konvencionalnim vozilima, smanjenje upotrebe nafte za proizvodnju električne energije na Bliskom istoku i strukturne ekonomske promene kompenzovaće porast potražnje za naftom u godinama koje su pred nama.

Kao rezultat toga, izveštaj predviđa da će globalna potražnja za naftom, koja je, uključujući biogoriva, u proseku iznosila nešto više od 102 miliona barela dnevno 2023. godine, dostići oko 106 miliona barela dnevno do 2030. godine.

Pročitajte još:

Istovremeno, očekuje se da će porast globalnog kapaciteta proizvodnje nafte, posebno u Sjedinjenim Državama, nadmašiti potražnju za crnim zlatom do 2030. godine.

Tako će ukupan kapacitet snabdevanja porasti na skoro 114 miliona barela dnevno do kraja decenije, odnosno zapanjujućih osam miliona barela dnevno iznad projektovane globalne potražnje, predviđa IEA.

To bi omogućilo rezerve nafte koje nikada ranije nisu viđene osim tokom vrhunca pandemije Covid-19.

„Kako se oporavak od pandemije privodi kraju, tranzicija čiste energije napreduje, a struktura kineske ekonomije se menja, rast globalne potražnje za naftom usporava i treba da dostigne svoj vrhunac do 2030. Ove godine očekujemo da će potražnja porasti za oko milion barela dnevno“, rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol.

Uprkos usporavanju rasta, predviđa se da će globalna potražnja za naftom i dalje biti 3,2 miliona barela dnevno veća u 2030. godini nego u 2023. godini osim ako se ne sprovedu intenzivnije mere. Očekuje se da će porast biti podstaknut azijskim ekonomijama u usponu – posebno većom upotrebom nafte za transport u Indiji – i većom upotrebom mlaznog goriva i sirovina iz petrohemijske industrije u Kini. Nasuprot tome, potražnja za naftom u razvijenim ekonomijama nastaviće svoj višedecenijski pad, sa oko 46 miliona barela dnevno u 2023. godini na manje od 43 miliona barela dnevno do 2030. godine.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti