Zeleni kilovati za snabdevanje 10.000 domaćinstava

Foto: MT-KOMEX

Kompanije B2 Nova Sun, B2 Sunspot i Akcionarsko društvo Elektroprivreda Srbije potpisali su ugovore o otkupu električne energije i preuzimanju balansne odgovornosti za dve solarne elektrane.

B2 Nova Sun – Nova Crnja u Banatu i B2 Sunspot – Kikinda su prve solarne elektrane sa kojima EPS potpisuje ove ugovore na osnovu aukcija koje je sprovelo Ministarstvo rudarstva i energetike.

Ugovori o otkupu električne energije i preuzimanju balansne odgovornosti u probnom radu i trajnom radu potpisani su na 15 godina za obe solarne elektrane.

„Cena otkupa i balansiranja je određena na tržišnim principima, a ova energija daće dodatnu sigurnost za rad našeg elektroenergetskog sistema i snabdevanja građana i privrede i biće dovoljna za snabdevanje oko 10.000 domaćinstava“, rekao je David Žarković, izvršni direktor za poslove upravljanja elektroenergetskim portfeljem u EPS AD.

Takođe dodaje: „Elektroprivreda Srbije je siguran partner za sve kompanije koje su se opredelile da kroz aukcije za tržišne premije povećaju udeo energije iz obnovljivih izvora u energetskom miksu Srbije. Sa investitorima koji su učestovali na aukcijama i drugim nezavisnim proizvođačima u Srbiji već sada imamo više od jednog GW instalisanih kapaciteta iz obnovljivih izvora i to čini više od 10 odsto proizvodnih kapaciteta u Srbiji. Sa nešto više od 30 odsto proizvodnje EPS iz hidro sektora, već se ubrzano približavamo proizvodnji od 50 odsto iz obnovljivih izvora energije.

U FOKUSU:

Solarna elektrana B2 Sunspot nalazi se u vangrađevinskom području grada Kikinde, na lokaciji nekadašnje deponije. To ovaj projekat čini izuzetnim jer je ovo prva elektrana u regionu koja se gradi na rekultivisanoj staroj deponiji, koja ovom investicijom dobija novu primenu. Planirana snaga priključenja ove elektrane iznosiće 7 MW.

Solarna elektrana B2 Nova Sun, sa snagom priključenja od 9,9 MW, gradi se na parceli u industrijskom delu Nove Crnje, tik uz nekadašnju Fabriku za proizvodnju šećera, i ovom investicijom se upotpunjuje Opštinski plan o promociji obnovljivih izvora energije. Miloš Kostić, direktor kompanija B2 Nova Sun i B2 Sunspot kaže da su ugovori o otkupu električne energije sa Elektroprivredom Srbije nastavak prethodno potpisanih ugovora o tržišnoj premiji, takođe sklopljenih sa ovim Akcionarskim društvom. Za obe solarne elektrane je prihvaćena cena od 89,7 eura po MWh. I jedna i druga elektrana imaju dobijene građevinske dozvole i potpisane ugovore za izgradnju po principu „ključ u ruke“, sa kompanijom MT-KOMEX, a takođe, za obe elektrane je kupljena sva potrebna oprema i radovi na izgradnji su u toku.

„U Novoj Crnji radovi se polako privode kraju, a kada je reč o elektrani u Kikindi, procenjuje se da je 40 odsto radova dovršeno“, rekao je Kostić, i dodao da se za solarnu elektranu u Kikindi, postavljanje na mrežu očekuje početkom maja. Ukupna godišnja proizvodnja ove dve solarne elektrane biće 25.000 MWh. Elektrane su finansirane delom iz sredstava investitora, dok je drugi dio finansiran iz kredita dve banke. Kostić je istakao da je i pored velikog broja zahteva i interesovanja drugih investitora, dobijanje svih potrebnih dozvola išlo očekivanim tokom, naglašavajući da su sve procedure započete na vreme. Dodaje da na ovaj način nastavljaju investiciona ulaganja – prošle godine su pustili u rad solanu elektranu DeLasol u Lapovu, snage 9,9 MW. Ovo je prirodan sled kompanije – da kao domaći investitor poveća udeo obnovljivih izvora u energetskom sektoru Republike Srbije.

Priredila: Milica Radičević

Tekst u celosti pročitajte u Magazinu Energetskog portala OČUVANJE PRIRODE.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti