Prirodno rešenje za sporije truljenje voća i povrća

Foto-ilustracija: Pixabay (WolfBlur)

Koliko često se u domaćinstvima i radnjama desi da voće i povrće nakon kratkog vremena istruli? Namirnice poput banana, čim promene boju, završavaju u prehrambenom otpadu.

Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija, upravo voće i povrće ima najveći udeo bačene hrane – čak preko 30 odsto ukupne proizvodnje, dok žitarice i mahunarke čine najmanji udeo. Truljenje igra značajnu ulogu u nagomilavanju prehrambenog otpada na globalnom nivou, jer je svežina važan faktor za namirnice poput jagoda, grožđa, zelene salate, paradajza i spanaća.

Grupa istraživača sa Instituta za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu razvila je preparat namenjen za ovu problematiku. Zaštićen međunarodnim patentom i testiran u akreditovanim laboratorijama u Srbiji, B-fresh je preparat na bazi prirodnih proizvoda koji menja toksične preparate i sprečava brzo truljenje svežeg voća i povrća, čime produžava rok trajanja do sto odsto.

Kako se koristi, od čega je sačinjen i koje su njegove prednosti, objasnio nam je dr Goran Branković, direktor kompanije B-fresh Technologies koja stoji iza ovog preparata.

U FOKUSU:

„B-fresh je emulzija na bazi biopolimera, odnosno prirodnih materijala, hitozana i želatina, pored čega sadrže i aktivne komponente kao što su esencijalna ulja i soli nekih metala, poput cinka. Ovi materijali imaju antimikrobna i antioksidativna svojstva, zbog čega štite hranu od kvarenja. Aktivne komponente esencijalnih ulja su inkapsulirane u biopolimernu matricu i sporo se otpuštaju praveći zaštitnu atmosferu“, objašnjava Dr Branković.

Nakon što se nanese u tankom i nevidljivom sloju na unutrašnju stranu pakovanja, bilo da je reč o plastici, papiru, kartonu – preparat uspeva da formira tanak zaštitni nanos koji ima antimikrobna i antioksidativna svojstva, što dalje omogućava da se u narednih 10–15 dana spreči razvoj bakterija, gljivica i plesni na voću i povrću.

Na ovaj način svako pakovanje postaje aktivno, bez potrebe za promenom ambalaže. Zanimljivo je da proizvod vrši svoju funkciju čak i kada pakovanje nije u potpunosti zatvoreno, ili je stilizovano na takav način da postoje otvori. Iako je trenutno u ponudi jedna vrsta B-fresh emulzije, postoji mogućnost njenog prilagođavanja tačno određenoj vrsti voća. Različiti mikroorganizmi napadaju i dovode do truljenja različite vrste voća i povrća, ali se može pronaći najefikasnija emulzija koja će se boriti protiv odgovarajućih mikroorganizama.

Priredila: Milica Vučković

Tekst u celosti pročitajte u Magazinu Energetskog portala ODRŽIVA ARHITEKTURA I FINANSIRANJE ZELENE GRADNJE.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti