Javni poziv: Podrška proizvođačima šećerne repe

Foto-ilustracija: Unsplash (Noah Buscher)

Kako bi se jačala produktivnost, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije objavilo je Javni poziv za agrarna plaćanja namenjena proizvođačima šećerne repe za rodnu godinu 2023. Ovaj poziv, u skladu sa Uredbom o finansijskoj podršci izdatom za istu godinu, nudi finansijsku pomoć onim proizvođačima koji ispunjavaju specifične uslove.

Građani koji apliciraju moraju biti pravna lica, preduzetnici ili fizička lica koja vode komercijalna porodična poljoprivredna gazdinstva, pri čemu je neophodno da su registrovani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i aktivni u istom. Takođe, moraju imati prijavljene površine pod šećernom repom, praćeno posebnim propisima koji regulišu registraciju poljoprivrednih gazdinstava, stoji u saopštenju Uprave za agrarna plaćanja.

 PROČITAJTE JOŠ:

Zahtevi za ovu vrstu podrške se podnose u periodu od 6. juna do 5. jula 2024. godine. Pravo na finansijsku podršku se ostvaruje na osnovu površine zasejane šećernom repom, pri čemu iznos podrške iznosi 35.000 dinara po hektaru, ali ne više od 500 hektara, uz minimalni prinos od 50 tona po hektaru.

Kako bi ostvarili pravo na podršku, poljoprivredni proizvođači moraju isporučiti ceo prinos šećerne repe ugovorenim proizvođačima šećera. Važno je napomenuti da svaki proizvođač može podneti samo jedan zahtev u okviru ovog Javnog poziva. Ovaj program je ključan element podrške poljoprivredi i namenjen je poboljšanju produktivnosti i profitabilnosti sektora šećerne repe.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti