Osnivanje prvog biodistrikta u Srbiji počelo u Mionici

Foto; Opština Mionica

U mioničkom selu Tolić održan je dijalog o biodistriktima kao inovativnom alatu ka transformaciji prehrambenih sistema u Srbiji. Ovo će biti prvi biodistrikt, ne samo u Srbiji, već i u jugoistočnoj Evropi, stoji u saopštenju Opštine Mionica.

Dijalog je okupio predstavnike lokalnih samouprava sa teritorije okruga Kolubara, poljoprivrede proizvođače, mala preduzeća, predstavnike Privredne komore Srbije i turističkih organizacija, obrazovne ustanove i pružaoce usluga iz domena ugostiteljstva i turizma kako bi zajedno razmotrili inovativne strategije za održivije prehrambene sisteme.

Predsednik opštine Mionica Boban Janković rekao je prisutnima da će prvi biodistrikt u Srbiji i ovom delu Evrope sa razlogom biti osnovan baš u Mionici.

“Mi smo već prepoznali značaj organske proizvodnje i to kroz subvencije  i podstičemo. Naš kraj obiluje prelepom prirodom, plodnom zemljom, turističkim potencijalima i kao najvažnije, dobrim domaćinima. Siguran sam da će ovo što smo danas započeli imati pozitivan uticaj na razvoj naše opštine i da ćemo stvoriti nove prilike za razvoj organske proizvodnje i na taj način podstaći naše sugrađane da se razvijaju u ovoj oblasti. Lokalna samouprava će uvek dati podršku ovakvim inicijativama”, rekao je Janković.

Pročitajte još:

Opština Mionica kroz Javne pozive iz oblasti poljoprivrede pruža direktne mere podrške organskim proizvođačima i do 100 odsto kada je reč o sertifikaciji za bavljenje organskom proizvodnjom, nabavkom plastenika i dr.

Ivana Simić iz Nacionalne asocijacije Serbia Organika istakla je da je ova asocijacija donosilac ideje o formiranju biodistrikta u Srbiji. Ona je izrazila svoje zadovoljstvo jer je prošlo godinu dana od pokretanja ove ideje, a sada se postavljaju temelji za podizanje i budući intenzivni razvoj Biodistrikta Kolubara. Tim povodom, Simić je pozvala sve zainteresovane pojedince, institucije i organizacije sa teritorije okruga Kolubara da se priključe i u budućem periodu doprinesu izgradnji i održivom funkcionisanju Biodistrikta Kolubara.

Dijalog je organizovan u saradnji Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, opštine Mionica i Nacionalne asocijacije Serbia Organika.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti