Sigurnije napajanje električnom energijom za građane 20 lokalnih samouprava

Foto-ilustracija: Freepik (rawpixel.com)

U rekonstrukciju niskonaponske mreže uloženo približno 50 miliona evra, od kojih je za manje od godinu dana rekonstruisano 2.500 kilometara niskonaponske mreže na distributivnim područjima Niša, Kraljeva i Kragujevca, koja obuhvataju 20 lokalnih samouprava u Srbiji.

Realizacijom investicije, građanima je omogućeno kvalitetnije i sigurnije napajanje električnom energijom, sa manje kvarova i prekida u snadbevanju, rekla je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike i dodala da je će zamena više od 34.000 drvenih stubova betonskim i zamena neizolovanih provodnika samonosećim kablovskim snopom doneti značajne uštede ,,Elektroprivredi Srbije’’.

Preciznije, smanjenjem tehničkih gubitaka, odnosno rasipanja energije koja nije ni stigla do građana, troškova pregleda održavanja mreže i seče rastinja, EPS će uštedeti oko milion evra na godišnjem nivou, dok će građani imati pouzdanije i kvalitetnije snabdevanje.

Prema njenim rečima, loša mreža ograničavala je i mogućnosti za priključenje novih kupaca, posebno sa povećanjem broja zahteva građana za priključenje solarnih panela koje postavljaju na krovovima.

Pročitajte još:

Kako je napomenula, broj kupaca-proizvođača i instalisana snaga solarnih elektrana na krovovima prozumera, povećana je šest do sedam puta u prethodnih godinu i po dana.

Rekonstrukcija niskonaponske mreže predstavlja deo ukupnih ulaganja u distributivni sistem, za koje je ukupno predviđeno oko 440 miliona evra, rekla je ministarka i podsetila da je od oktobra prošle godine ugrađeno više od 200.000 „pametnih brojila’’, što će takođe uticati na manje gubitke na mreži i kvalitetniju uslugu za potrošače.

Ministarka je rekla da je u zamenu transformatora uloženo oko 20 miliona evra, a do kraja 2023. zamenjena su 723 manja transformatora, kao i pet velikih, a preostalih 11 velikih biće zamenjeno do kraja leta.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti