Uskoro pripremni radovi za izgradnju novog tunela i mosta u Beogradu

Foto: Grad Beograd

Pripremni radovi na izgradnji tunela, koji će povezati Bulevar despota Stefana i prostor kod Ekonomskog fakulteta, trebalo bi da počnu u junu, a ovaj saobraćajni projekat, koji je povezan sa izgradnjom novog savskog mosta, nazvan je „mali metro”, saopšteno je na sajtu Grada Beograda.

Tunel će imati oko dva kilometra, sa po dve trake sa svake strane, a u toku sledeće godine mašina „krtica” bi trebalo da počne sa bušenjem.

Prema rečima predsednika Privremenog organa Grada Beograda Aleksandra Šapića, projekat je nazvan „mali metro” jer će omogućiti da se iz Novog Beograda, preko novog savskog mosta i tunela, stiže brže nego metroom.

On je naglasio da će “mali metro” za 13 do 14 odsto rasteretiti centar grada u saobraćajnom smislu, a procena je da će za više od 15 odsto zmanjiti zagađenje u centru grada, jer će se saobraćaj odvijati ispod zemlje.

Pročitajte još:

Ipak, najvažnije je to što će dva udaljena dela grada biti spojeni tako da se iz jednog u drugi može stići za samo nekoliko minuta.

Pripremni radovi na novom savskom mostu počeće istovremeno kada i na tunelu –  preciznije, počeće razmontiranje Starog savskog mosta i priprema za izgradnju novog.

Vrednost izgradnje tunela iznosi 235 miliona evra, finansijer je Vlada Republike Srbije, a nosilac projekta je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti