Svetski dan pčela – Uloga mladih u zaštiti oprašivača

Foto-ilustracija: Pixabay (Maxime Gilbert)

U svetu je poznato oko 20.000 vrsta pčela i sve one neumorno oprašuju cvetne biljke – kako divlje, tako i one koje služe za ljudsku ishranu.

Pčele se nalaze na listi najvažnijih oprašivača, a ukoliko bi njihov opstanak bio doveden u pitanje, to ne samo što bi ugrozilo biljni i životinjski biodiverzitet, već i egzistenciju ljudi.

Prema podacima Ujedinjenin Nacija (UN), preko 75 odsto svetskih useva zavisi od oprašivača, dok blizu 90 odsto divljih cvetnih biljaka širom sveta ne bi moglo opstati bez oprašivanja.

Sigurnost hrane i očuvanje biodiverziteta u direktnoj su vezi sa opstankom pčela i zbog toga se svakog 20. maja obeležava Svetski dan pčela u cilju podizanja svesti o značaju ovih insekata.

Pročitajte još:

Ljudske aktivnosti poput širenja urbanih sredina i intenzivne poljoprivrede uz preterano korišćenje pesticida uništavaju prirodna staništa pčela i dovode do njihovog trovanja. Klimatske promene i zagađenje životne sredine dodatno ugrožavaju pčele, a prema proceni UN-a, sadašnje stope izumiranja vrsta su 100 do 1000 puta veće od uobičajenih zbog uticaja ljudi.

Danas se blizu 35 odsto oprašivača širom sveta suočava sa pretnjom od izumiranja i zbog toga UN poziva na hitne akcije u cilju njihove zaštite.

Tema ovogodišnjeg svetskog dana pčela je “Pčele se povezuju sa mladima” koja akcenat stavlja na ulogu mladih u borbi sa izazovima sa kojima se pčele i drugi oprašivači suočavaju.

Ova tema naglašava važnost uključivanja mladih u pčelarstvo i napore za očuvanje oprašivača, prepoznajući ih kao buduće čuvare naše životne sredine.

Ovogodišnja kampanja ima za cilj da podigne svest među mladima i drugim zainteresovanim stranama o suštinskoj ulozi pčela i drugih oprašivača u poljoprivredi, ekološkoj ravnoteži i očuvanju biodiverziteta. Angažovanjem mladih ljudi u pčelarske aktivnosti možemo inspirisati novu generaciju ekoloških lidera i osnažiti ih da pozitivno utiču na svet, piše UN.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti