Francuska objavila rezultate prve komercijalne aukcije za plutajuće vetroelektrane na moru

Foto-ilustracija: Freepik (freepik)

Francuska je objavila rezultate aukcije za 250 MW plutajuće vetroelektrane na moru u južnoj Bretanji. Kako se navodi, ovo je prva komercijalna aukcija za ovakvu vrstu elektrane na svetu.

U Evropi su se do sada gradili mali pilot i demonstracioni projekti, međutim ovom aukcijom napravljen je veliki korak prema komercijalizaciji i značajnijoj implementaciji. Štaviše, aukcija je prekretnica prema velikim projektima, a Francuska je na ovaj način sebe postavila među vodeće zemlje u oblasti plutajućih vetroelektrana na moru, navodi se na sajtu WindEurope.

Značaj plutajućih vetroelektrana na moru ogleda se u omogućavanju olakšane izgradnje. U ovom kontekstu treba istraći i tehničko i finansijsko pojednostavljenje. Naime, tradicionalnim vetroturbinama koje zahtevaju fiksno dno, potrebno je postavljanje temelja na dnu mora, što je moguće samo na relativno plitkim lokacijama. Na dubinama većim od 60 metara, ovo postaje komplikovano i skupo.

Zbog toga, plutajuće elektrane otvaraju nove mogućnosti iskorišćenja vetra na lokacijama, na kojima to nije bilo moguće do sada. Vetar je na lokacijama većih dubina jači, što dovodi do povećanja efikasnosti proizvodnje električne energije.

Pročitajte još:

Očekuje se da će plutajuće vetroelektrane dovesti do razvoja energije vetra na velikim delovima Atlantskog okeana, Sredozemnog mora, Norveškog mora i na drugim mestima koje imaju velike dubine.

Kao što ne prethodno napisano, Evropa je do sada instalirala samo male demonstracione i pilot projekte, koji zajedno imaju malo više od 200 MW.

U decembru se očekuje da će Francuska objaviti pobednike za još dva tendera za lokacije u Mediteranu za projekte od 250 MW. Pored ove zemlje, Španija, Portugal, Norveška, Grčka i Italija takođe rade na otvaranju prvih aukcija za plutajuće vetroelektrane.

Govoreći ukupno na nivou Evrope, ukoliko svi relevantni tenderi budu završeni do 2025. godine, može se očekivati da će do 2030. godine Evropa imaju najviše 3 GW kapaciteta iz ovog izvora.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti