Dve godine od pokretanja REPowerEU – nastavak uspešnog razvoja energije vetra uz podršku EU

Foto-ilustracija: Pixabay (ELG21)

U maju 2022. godine, Evropska komisija pokrenula je REPowerEU, plan kao odgovor na tadašnji poremećaj globalnog energetskog tržišta koji je izazvan dešavanjima u Ukrajini. Ovog meseca obeležena je druga godina od kako je pokrenut, a njegov uspeh posebno se ogleda u unapređenju razvoja energije vetra.

Plan je doveo do ubrzanja izdavanja dozvola za vetroelektrane i potpomogao da se poveća udeo vetra u evropskom miksu električne energije, koji u ovom trenutku iznosi 19 odsto. Godišnja proizvodnja energije iz vetra porasla je sa 375 TWh na 466 TWh. Kada je reč o potrebi za gasom, ona je zahvaljujući ovom povećanju, smanjena za 95 milijardi kubnih metara, a ujedno je izbegnuto da se emituje 119 miliona tona ugljen-dioksida.

Prema podacima koje je izneo WindEurope, evropska industrija vetra u ovom trenutku doprinosi 52 milijarde evra BDP-u Evropske unije i obezbeđuje radna mesta za više od 300.000 ljudi.

Plan Evropske unije jeste da udeo energije vetra u miksu električne energije bude 35 odsto do 2030. godine i više od polovine do 2050. godine.

Dve godine kasnije, Evropska unija pokrenula je nove inicijative kako bi osigurala da se zadrži uspešan trend prema daljem ubrzanju izgradnje obnovljivih izvora energije (OIE), koji je postavio REPowerEU.

Pročitajte još:

Nova inicijativa, koja treba da podrži dalje ubrzanje primene energije vetra, uključuje nekoliko ključnih stavki. Prvo, smernice i preporuke o dizajnu aukcije OIE, zatim smernice i preporuke za izdavanje dozvola za OIE, tu je i uputstvo za određivanje područja ubrzanja OIE, kao i digitalna platforma za planiranje aukcija.

Kada je reč o dizajnu aukcije, Komisija je objasnila šta svaki od kriterijuma treba da podrazumeva. Primera radi, kriterijumi koji nisu cenovni treba da budu specifični za tehnologiju, dok kriterijumi za prekvalifikaciju treba da uključe sajber bezbednost i odgovorno poslovno ponašanje.

Foto-ilustracija: Freepik (wirestock)

Kako bi se pojednostavila pravila i procedure za izdavanje dozvola, Komisija je navela na koji način države članice treba da primenjuju novu Direktivu o obnovljivoj energiji (eng. Renewable Energy Directive). Takođe, do novembra 2025. godine članice moraju da uspostave jedinstvene šalter sale i da potpuno digitalizuju procedure za izdavanje dozvola.

Govoreći o dodatnom dokumentu koji je Komisija usvojila – dokument sa uputstvima o određivanju područja ubrzanja OIE, treba reći da su prema revidiranoj Direktivi to lokacije za koje se ne očekuje da će implementacija ovakvih projekata imati značajne negativne uticaje na životnu sredinu. Na ovakvim lokacijama procedura se ubrzava kako bi se osigurala brza primena specifičnih tehnologija.

Prisećanja radi, revidirana Direktiva o obnovljivoj energiji, iza za cilj da Evropska unija postigne 45 odsto udela obnovljive energije do 2030. godine, sa pravno obavezujućim minimalnim ciljem od najmanje 42,5 odsto. Obnovljiva energija predstavlja ključ plana Evropske unije za ostvarenje klimatske neutralnosti do 2050. godine.

Katarina Vuinac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti