Žetva pšenice već početkom juna a silosi puni starog roda – kako sačuvati kvalitet hlebnog zrna

Foto-ilustracija: Pixabay

Vremenski uslovi ubrzali su razvoj pšenice, pa se žetva hlebnog zrna može očekivati mnogo ranije nego što je to uobičajeno za naše područje, kažu stručnjaci. Iako je u ovom trenutku teško proceniti koliki će biti prinosi, svi se slažu da ne bi trebalo da budu ni rekordno niski, niti visoki. Zbog velikih zaliha i ove godine postavlja se pitanje kako će se očuvati kvalitet i uskladištenog zrna i novog roda, budući da će u mnogim silosima doći do mešanja stare i nove pšenice.

Visoke temperature tokom zime i proleća i nedostatak padavina skratili su trajanje vegetacije pšenice, što je uticalo na formiranje sklopa biljaka i broj zrna u klasu, kažu stručnjaci.

,,To je 80 odsto nosilac prinosa, dok sama masa zrna, odnosno, nalivanje ima manji uticaj na prinose. Dobri vremenski uslovi u ovom periodu mogu povećati masu zrna, ali to ne može da nadoknadi negativne stvari koje su uticale na formiranje sklopa“, kaže dr Milan Mirosavljević sa Instituta za ratastvo i povrtarstvo Novi Sad, Instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

,,Deficit padavina od setve do sada je, u zavistnosti od regiona, preko 100 litara. Poslednje kiše koje nisu bile prevelike, jednim delom mogu da kompenzuju nedostatak vlage, ali ne i da pokriju deficit koji postoji“, objašnjava naš sagovornik.

Majske kiše su, kažu stručnjaci, došle su u poslednji čas za sve poljoprivredne kulture. Ipak, nije ih bilo u svim regionima u istim količinama.

,,U Banatu, takoreći, nije ni bilo padavina, dok je u Sremu izmereno oko 60 litara po metru kvadratnom. Dosta padavina je bilo u Negotinskoj krajni, Pomoravlju, Podrinju i na Severu Vojvodine. Tamo gde je bilo više od 30 litara kiše pšenica ima dosta dobre uslove za razvoj“, kaže Zorica Radičević, agrometeorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

,,I u narednom periodu očekuje nas promenjivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima, ali nestabilno sa čestom pojavom kiše i lokalnih pljuskova sa grmljavinom i pojačanim jugoistočnim vetrom u košavskom području. Prognozirani uslovi pogodovaće razvoju ozimih žita. Ako bude redovnih padavina stvoriće se dobre zalihe vlage u zemljištu za nalivanje zrna“, dodaje naša sagovornica.

Zbog povećane vlažnosti i vazduha i zemljišta, upozorava, treba obratiti pažnju na pojavu bolesti, pre svega fuzarioze.

Pročitajte još:

Bolesti umanjile kvalitet pšenice

Vremenske prilike prethodnih meseci uticale su na pojavu istih bolesti koje smo imali na pšenici i ječmu prošle godine, a pogodovale su i razmnožavanju štetočina kojih je bilo daleko više nego ranije.

Foto-ilustracija: Pixabay (Couleur)

,,Sigurno je da se ne možemo nadati izuzetnom kvalitetu pšenice imajući u vidu uticaj bolesti koje su prisutne i koje su bile prisutne i prošle godine. Jasno je da bi kvalitet koji smo imali 2022. bio čudo, tako da se u ovom trenutku nadamo bar prošlogodišnjem kvalitetu, pod uslovm da nas padavine ne iznenade pred žetvu kada usevi budu sazreli“, kaže Sunčica Savović, direktror Udruženja „Žita Srbije“.

Koliki će biti prinosi pšenice teško je u ovom trenutku prognozirati. Ipak, stručnjaci nisu pesimisti.

,,Prinos ozimih useva ne varira kao što je to kod prolećnih useva. Kod pšenice je to 10, 15 posto u odnosu na prosečnu godinu. Ne verujem da ćemo imati izuzetno niske prinose, niti ćemo imati rekordnu godinu“, navodi Mirosavljević.

Budući da je ove godine mnogo više njiva zasejano pšenicom iz sopstvene proizvodnje i da su mnogi ratari štedeli na mineralnom đubrivu, sigurno je da će biti velikih varijacija u prinosima od parcele do parcele.

,,U okviru istih regiona i atara imaćemo prinose koji će biti i dve tone, ali će biti i sedam tona po hektaru. Ako bismo sada morali da svedemo prosečni prinos, onda ovog trenutka izgleda kao da ćemo imati minimalne prinose od 4,7 tona po hektaru do pet tona po hektaru“, objašnjva Savovićeva.

Ceo tekst pročitajte ovde.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti