Kojeg voća neće biti ovog leta i šta će biti skupo

Foto-ilustracija: Pixabay (manseok_Kim)

Trešnje su se već pojavile na pijaci. Ima i lubenica, kao i jagoda – uglavnom iz uvoza. Kako stvari stoje, duga suša i kasne kiše ovog proleća neće dobro uticati na domaće rano voće.

Prerano su neke trešnje ove godine cvetale, pa će na kvalitet ploda, vreme i te kako uticati. Dok su voćari priželjkivali kišu, sunce je sijalo ili je bio jak mraz.

Kiša je došla sa zakašnjenjem od mesec dana i trešnje će ili otpasti ili popucati. To znači da će ih biti malo na pijacama i da će biti skupe.

,,Ranim sortama može da naškodi, ako nastavi kiša da pada jačim intenzitetom. Velikog oštećenja je bilo i zbog kasnog prolećnog mraza 20. aprila, gde su stradale voćke, u Smederevskom Podunavlju pogotovo“, kaže voćar Dimitrije Petrović iz Ritopeka.

Temperaturna klackalica loše je uticala i na plodove breskve, jabuke i kajsije. Prošle godine kajsija je, kažu voćari, rekordno rodila. Sada ni upola od toga.

Pročitajte još:

,,Štete od mraza kod mene nije bilo, ali je bilo štete recimo prošle godine. Kajsija je prerodila, a ove nemamo ni da napravimo džem. Od kajsije nema ništa, neće biti ni kajsijevače“, kaže voćar Ilija Đorđević iz Vinče.

Da nije bilo mraza u martu i aprilu, bolje bi rodile i rane sorte kajsije. Stručnjaci procenjuju da je u Srbiji zbog prolećnog mraza stradalo gotovo 30 odsto voća. Pojedino voće ove godine koštaće izgleda kao da je tropsko.

,,Ove godine kajsija ima da bude preskupa, jer je nema“, ističe Ilija Đorđević.

Prve trešnje, kajsije, jagode, uvek su skupe. Ove godine koštaju od 200 do 700 dinara po kilogramu. Ipak, za nekoliko meseci cene na pijacama biće upola niže. Već su stigle i prve lubenice, ali iz uvoza. Kilogram košta oko 350 dinara.

Kišu su voćari dugo čekali i kažu da će, izuzev jagoda i trešanja, povoljno uticati na ostalo voće.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti