Požar na deponiji „Duboko“ u Užicu

Foto-ilustracija: Pixabay (Pexels)

Na deponiji „Duboko“ u blizini Užica proglašena je vanredna situacija nakon što je izbio požar. Deponija „Duboko“ je deponija u Srbiji, smeštena u blizini Užica. Osnovana je sa ciljem da funkcioniše kao regionalni centar za upravljanje otpadom za zapadni deo Srbije, što obuhvata Užice i okolne opštine.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, zajedno sa timovima za vanredne situacije, procenjivala je mere za sanaciju požara, koji je bio posebno težak za lokalizaciju zbog vetra i činjenice da se požar nalazi na dubini od preko 15 metara. Izražena je zahvalnost vatrogasnim ekipama, lokalnim samoupravama i privatnim preduzećima koja su svoje resurse usmerila ka Užicu kako bi pomogla u gašenju požara, te je naglašeno da ovakvi incidenti moraju postati prošlost za Srbiju.

Vlada Srbije, prema rečima ministarke Vujović, intenzivno radi na modernizaciji regionalnih i reciklažnih centara širom zemlje, sa posebnim fokusom na deponiju „Duboko“. Ova deponija je prioritet zbog svoje kompleksnosti i potrebe za obimnim radovima koji će se odvijati čak i dok se nastavlja odlaganje otpada.

Pročitajte još:

U 2021. godini, Ministarstvo je uložilo 96 miliona dinara u proširenje kapaciteta deponije, stabilizaciju terena i prevenciju klizišta, a uskoro se očekuje i pokretanje novog projekta koji bi trebao da umanji rizike od budućih požara i zagađenja, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Požari na deponijama često izbijaju zbog kombinacije faktora kao što su samozapaljenje organskog materijala, koji tokom razgradnje proizvodi toplotu i može se sam zapaliti ako se toplota akumulira, te proizvodnje metana, zapaljivog gasa koji nastaje razgradnjom organskog otpada. Dodatni rizik predstavlja nepravilno odlaganje opasnih i zapaljivih materijala, poput baterija i hemikalija, koje mogu reagovati sa drugim elementima na deponiji i izazvati požar.

Najavljeno je da će uskoro početi izbor izvođača radova, a zatim i projektovanje koje će biti maksimalno ubrzano kako bi se što pre pristupilo neophodnim radovima. Naglašena je važnost brzog delovanja i sanacije trenutne situacije, ali i velikog posla koji predstoji na deponiji „Duboko“.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti