Etiopija je prva zemlja u svetu koja je zabranila uvoz vozila na fosilna goriva

Foto-ilustracija: Freepik (freepik)

Iako mnoge zemlje najavljuju zabranu uvoza i proizvodnje konvencionalnih vozila kao ciljeve za 2030. ili 2050. godinu, Etiopija je prva zemlja u svetu koja je zaista zabranila uvoz automobila sa pogonom na fosilna goriva i u potpunosti se okrenula električnim vozilima.

Kako prenose svetski mediji, krajem januara ove godine Ministarstvo saobraćaja saopštilo je da na snagu stupa zabrana uvoza konvencionalnih vozila, dok je Vlada Etiopije objavila plan da u narednih 10 godina uveze blizu pola miliona električnih vozila i postavi preko 2.000 stanica za punjenje.

Iako je broj registrovanih motornih vozila u Etiopiji relativno mali (oko 1,2 miliona na 126 miliona ljudi prema podacima Ministarstva saobraćaja za 2020. godinu), zemlja je odlučna da u potpunosti pređe na ekološka vozila i time smanji zagađenje poreklom iz saobraćaja.

Dodatan razlog ove tranzicije leži u tome što Etiopija godišnje uveze fosilna goriva u vrednosti od oko 6 milijardi američkih dolara, a polovina toga odlazi na gorivo za vozila. Sa druge strane, zemlja ima ekstremno jeftinu struju (cena jednog kWh iznosi oko jedan američki dolar za domaćinstva i oko dva za industriju), pa je otuda prelazak na električna vozila ujedno i mera štednje.

Pročitajte još:

Blizu 100 odsto električne energije dolazi iz obnovljivih izvora

Etiopija je veoma aktivna u sprovođenju energetske tranzicije, a u poslednjih godina dodala je značajne kapacitete vetra, sunca, geotermalne energije i hidroelektrana. Oko 90 odsto proizvodnje električne energije u Etiopiji dolazi iz hidroelektrana, a vetar i toplotni izvori obezbeđuju osam, odnosno dva odsto, piše OilPrice.

Trenutnih 5.200 MW instaliranih proizvodnih kapaciteta Etiopije snabdeva manje od 60 odsto stanovništva, pa Vlada namerava da poveća kapacitet za proizvodnju električne energije na 17.000 MW u narednih 10 godina.

Kao jedan od prioriteta Vlade je izgradnja Velike renesansne brane Etiopije, koja sa instalisanim kapacitetom od 5.150 MW treba da služi kao pokretač industrijalizacije i ekonomskog razvoja.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti