Reverzibilna hidroelektrana – dragulj „Elektroprivrede Srbije“

Foto: EPS

Tokom obilaska radova na revitalizaciji RHE ,,Bajina Bašta’’, Dušan Živković, v. d. generalnog direktora EPS AD, rekao je da će nedavno započeta revitalizacija reverzibilne hidroelektrane „Bajina Bašta’’ doneti dodatnu sigurnost našem elektroenergetskom sistemu, većoj pouzdanosti i produženju radnog veka zlatne rezerve u sistemu „Elektroprivrede Srbije’’.

Projekat sanacije i adaptacije agregata obuhvata revitalizaciju mašinske i elektro opreme, kontrolnog sistema agregata, kao i sistema pobude i električnog kočenja. Radovi na prvom agregatu su počeli 1. aprila i očekuje se da će biti završeni krajem godine, dok će isti poslovi na drugom agregatu biti urađeni tokom 2025. godine. Ukupna vrednost projekta revitalizacije je oko 35 miliona evra, navodi se na sajtu Elektroprivrede Srbije.

Prema rečima Živkovića, reverzibilne hidroelektrane su u samom vrhu prioriteta kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, kako zbog proizvodnje, tako i zbog skladištenja električne energije.

,,Jedina reverzibilna hidroelektrana u sastavu EPS „Bajina Bašta“ je važna rezerva u elektroenergetskom sistemu Srbije tokom perioda povećane potrošnje struje ili prilikom sušnih perioda.  U prethodne 42 godine rada RHE „Bajina Bašta“ potvrdila je opravdanost izgradnje, jer je sa rezervom struje deponovanom u akumulaciji u Zaovinama doprinosila sigurnom snabdevanju električnom energijom’’, naglasio je Živković.

Pročitajte još:

Dušan Trišić, direktor za proizvodnju energije u „Drinsko-Limskim HE’’, rekao je da su početku revitalizacije prethodile neophodne mere obezbeđenja kako bi agregat bio u stanju mirovanja i u uslovima za bezbedan rad.

,,Rotor težine 450 tona je izvađen 11. aprila, spušten na montažni prostor mašinske sale RHE „Bajina Bašta“, a narednih dana biće završeni i demontažni radovi – rekao je Trišić.

Posle više od četiri decenije, Srbija će dobiti još jednu reverzibilnu hidroelektranu „Bistrica“.  Do kraja godine biće završena priprema tehničke dokumentacije, a sledeće godine započeće izvođenje pripremnih radova.

,,Reverzibilna hidroelektrana „Bistrica“ jedan je od strateških projekata EPS-a, a posebno je važna jer se očekuje sve veće učešće promenjivih obnovljivih izvora energije. EPS prepoznaje reverzibilne hidroelektrane kao najpogodnije, a projekat reverzibilne HE „Bistrica’’ kao odličnu opciju imajući u vidu nivo razvoja dokumentacije, kao i karakteristike samog projekta. Značaj RHE „Bistrica“ ogleda se u kapacitetu za skladištenje energije, koji omogućava balansiranje sistema proizvodeći električnu energiju onda kada je ona najpotrebnija’’, istakao je Živković.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti